KEK PISANG

Wednesday, March 25, 2020

NASI LEMAK TUMIS ...









NASI LEMAK TUMIS
(TANPA SANTAN)
sumber :    jendeladapursuriantiramli ...




Bahan-Bahan :

4  cawan  beras
4 - 4 1/2  cawan  air   (ikut jenis beras masing-masing)
1  sudu kecil  serbuk kunyit
Garam


Cara Memasak :

Masukkan kesemua bahan di atas ke dalam periuk nasi.  Biarkan seketika.


Bahan Tumis :

1/2  senduk  minyak masak
1  inci  halia
1  helai  daun pandan   ~   disimpul
1  batang  serai   ~  diketuk
5  ulas  bawang  merah   ~  dimayang
3  ulas  bawang putih   ~  dimayang
Rempah 4 sekawan   (1 kayu manis, 1 bunga lawang, 3 buah pelaga, 3 bunga cengkih)


Cara Memasak :

Panaskan minyak masak dan tumis semua bahan tumis di atas sehingga harum.  Tutup api.
Kemudian tuangkan ke dalam periuk nasi tadi.
Kacau rata dan "ON" kan butang periuk nasi, masak seperti memasak nasi biasa.


Sambal Ayam
sumber :    Chef Hanieliza ...


Bahan-Bahan :

500  gm  ayam
2  tangkai  serai   ~  diketuk
1  biji  tomato   ~  dipotong dadu
1  labu  bawang besar   ~  dihiris kasar
1/2  cawan  minyak masak
Garam secukup rasa


Bahan Untuk Sambal :

15  biji  cili merah
5  ulas  bawang kecil
3  ulas  bawang putih


Cara Memasak :

1.  Buangkan kulit ayam dan potong kecil.  Basuh dan toskan.
2.  Panaskan minyak dan gorengkan serai dan ayam sehingga ayam agak garing.  Angkat.
3.  Tumiskan bahan untuk sambal sehingga garing.
4.  Masukkan ayam, bawang besar dan tomato.
5.  Kacau rata dan biarkan sehingga bawang layu dan sambal naik minyak.
6.  Sedia dihidangkan.



No comments:

Post a Comment