KEK PISANG

Saturday, June 6, 2020

BROWNIES










RESEPI BROWNIES MELETOP
sumber :    FB@Asmawati Ayob




Bahan-Bahan :

100  gm  mentega
100  gm  gula kastor
90  gm  gula perang
2  biji  telur gred A
40  gm  chocolate chip/chocolate coin
1  sudu kecil  serbuk kopi   (boleh kurangkan ke 1/2 sudu kecil jika tidak suka pahit-pahit kopi)
100  gm  tepung gandum
40  gm  serbuk koko
1/2  sudu kecil  garam


--- Adunan ini cukup untuk loyang saiz 7 x 7 inci, gris & alas baking paper.


Cara-Cara :

1.  Satukan mentega, gula kastor dan gula perang di dalam kuali.  Nyalakan api kecil.  Kacau sampai nampak macam ada minyak-minyak naik tepi-tepi atas, tutup api.  Jangan sampai didih ok.

2.  Tunggu sekejap dalam 7-8 minit bagi suam-suam panas sikit baru masukkan telur.  Jangan masukkan masa panas, nanti jadi telur dadar pula.

3.  Proses-proses seterusnya tak perlu buka api dan teruskan mengacau dalam kuali yang sama, masukkan telur.  Masukkan chocolate chip.

4.  Kacau-kacau lagi sampai chocolate chip cair dan adunan menjadi kaler gelap.

5.  Tambah serbuk kopi segera (kopi perlu untuk naikkan rasa ummph coklat tadi).  Kemudian kacau sekata.

6.  Kemudian masukkan tepung gandum, serbuk koko dan garam (ayakkan dulu).  Kacau-kacau semua perlahan-lahan.

7.  Panaskan oven terlebih dahulu.  Masukkan dalam loyang 7x7 inci.  Bakar pada suhu 180'C selama 35 minit@hingga masak (bergantung pada oven masing-masing).

8.  Tunggu sejuk sedikit baru keluarkan dari loyang dan potong...Siap !





No comments:

Post a Comment