KEK PISANG

Monday, June 1, 2020

PUDING KARAMEL










RESIPI PUDING KARAMEL
sumber :    www.buatoranglapo@you tube.




Bahan-Bahan :

1/2  cawan  gula   (me :  guna gula kastor)
4  sudu besar  air panas
4  biji  telur   (me :  guna gred A)
1  cawan  susu segar
1  cawan  susu cair
1/2  cawan  susu pekat manis
1  sudu teh  esen vanilla


Cara-Cara :

1.  Cairkan gula di dalam kuali sehingga keperangan.  Gunakan api yang kecil supaya gula tidak hangit.

2.  Masukkan air panas dan kacau-kacau gula sehingga cair sepenuhnya.

3.  Tutup api, segera masukkan gula karamel ke dalam acuan yang sesuai dan ratakan keseluruhan dasar acuan.  Ketepikan dulu.

4.  Di dalam bekas yang sesuai, pukul telur perlahan-lahan sahaja.  Jangan sampai kembang.

5.  Kemudian, masukkan susu segar, susu cair, susu pekat manis serta esen vanilla dan pukul sekejap sahaja.  Tapiskan adunan.

6.  Tuangkan adunan ke dalam acuan yang berisi karamel tadi.

7.  Tutup permukaan acuan dengan aluminium foil.

8.  Bakar menggunakan teknik "water-bath" pada suhu 150'C selama 40 minit atau sehingga masak.


NOTA :

~   Boleh terus cairkan gula di dalam loyang yang besar.
~   Jika guna loyang yang besar, lebihkan masa membakar atau mengukus.


No comments:

Post a Comment