KEK PISANG

Thursday, June 11, 2020

PARU GORENG BERLADO









RESEPI PARU GORENG BERLADO
sumber :    Azie Kitchen




Bahan-Bahan :

1/2  kg  paru   ~  rebus & lumur garam kunyit
1  keping  asam gelugor
Gula perang
Serbuk perasa
Garam


Bahan Tumbuk Kasar :

5  tangkai  cili padi hijau
5  tangkai  cili padi merah
3  tangkai  lada hijau
3  tangkai  lada merah
5  ulas  bawang putih
5  ulas  bawang merah


Cara Memasak :

1.  Rebus paru dengan sedikit garam dan halia sehingga empuk.  Caranya ialah cucuk dengan tester kek atau pisau.  Bila dah empuk, angkat dan toskan.

2.  Bila sejuk, hiris nipis yang disukai.  Lumur dengan sedikit garam dan serbuk kunyit.

3.  Panaskan minyak masak dan goreng paru sehingga garing.  Angkat dan toskan.  Ketepikan.  Kemudian sediakan pula sambal.

4.  Panaskan minyak masak dalam kuali lain dan tumis bahan tumbuk sehingga garing dengan menggunakan api perlahan.

5.  Masukkan asam keping, garam, gula dan serbuk perasa secukupnya.  Sesuaikan rasa dan tutup api.  Biarkan betul-betul sejuk.

6.  Akhir sekali, masukkan paru yang telah digoreng garing.  Kacau rata dan sedia untuk dihidangkan.


NOTA :    Sediakan sambal terlebih dahulu.  Sementara sambal disejukkan, bolehlah goreng paru.


No comments:

Post a Comment