Tuesday, July 14, 2020
IKAN MASAK LEMAK CILI API
IKAN MASAK LEMAK CILI API
sumber : hanieliza
Bahan-Bahan :
3-4 keping ikan tenggiri
2 cawan santan pekat
10 biji belimbing buluh (saya guna tomato ~ dipotong ikut suka)
3 tangkai serai (diketuk)
Garam secukup rasa
Bahan Dikisar :
15 biji cili api
2 cm kunyit hidup
1 cawan santan cair
Cara Memasak :
1. Ikan dibersihkan dengan asam limau dan bilas. Kemudian toskan.
2. Masukkan semua bahan kecuali santan pekat ke dalam periuk.
3. Masak hingga mendidih.
4. Apabila sudah mendidih, masukkan santan pekat.
5. Masukkan garam secukup rasa. Kacau perlahan hingga mendidih.
6. Tutup api dan hidangkan.
P/S : (Saya masaukkan tomato akhir sekali, masak seketika dan tutup api).
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment