KEK PISANG

Wednesday, July 15, 2020

KUIH TALAM GULA MERAH










KUIH TALAM GULA MERAH
sumber :    Insta@cheta_78




Bahan Lapisan Bawah :

1/2  cawan  gula merah siam *   (plastik hijau)
1/4  cawan  gula pasir *
2 1/2  cawan  air *   ( * masak & sejukkan )
1  cawan  tepung gandum
1  sudu besar  tepung ubi
1/2  sudu kecil  kapur sireh   ~  campur dengan 2 sudu besar air (ambil air kapur yang jernih jer)


Cara-Cara :

1.  Panaskan kukusan dan sapukan sedikit minyak pada loyang.

2.  Gaulkan adunan dan tapiskan.

3.  Tuangkan ke dalam loyang saiz 7 inci dan kukus selama 20 minit (masa memasak ikut kukusan dan ketebalan kuih masing-masing).

4.  Bila dah masak cakar sedikit permukaan kuih dengan garfu.


Bahan Lapisan Atas :

1 1/2  cawan  santan pekat
1/2  cawan  tepung beras
1  sudu besar  tepung gandum   (saya tambah, jika tak mau boleh skip)
Secubit garam


Cara-Cara :

1.  Gaul dan tapiskan.  Masakkan sedikit adunan ini sehingga naik wap saja (suam).

2.  Tuangkan ke atas adunan bawah yang telah dicakarkan sedikit tadi.

3.  Kukus selama 20 minit atau sehingga masak.

4.  Sejukkan dahulu baru dipotong dengan pisau plastik dan hidangkan.


No comments:

Post a Comment