KEK PISANG

Tuesday, July 7, 2020

KEK MARBLE










KEK MARBLE BANTAL SUSU GEBU
sumber :    FB@Azlina Ina Fans




Bahan-Bahan :

Cairkan marjerin Pelangi & sukat 1 cawan
5  biji  telur   (saya guna gred A)
1  sudu besar  ovalett
1/4  cawan  susu tepung   (50 gm)
1/2  cawan  susu pekat manis   (100 gm)
3/4  cawan  gula halus@gula kastor   (180 gm)
5  sudu besar  susu segar   (30 gm)
2  cawan  tepung self-raising@tepung naik sendiri *  ~  ayak
1  sudu kecil  serbuk vanilla *  (wajib)   ( * satukan )


Cara-Cara :

~   Campurkan kesemua bahan kecuali marjerin cair, mix slow speed 2 minit kemudian tukar pada high speed sampai gebu, kemudian slowkan volume mixer 2-3 saat, masukkan marjerin yang dicairkan tadi dan kacau sebati menggunakan whisk.

~   Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian yang disukai dan letakkan pewarna ceria-ceria ikut citarasa.

~   Susun sesenduk-sesenduk sampai habis, akhir sekali corakkan ikut kreativiti sendiri.

~   Panaskan oven, guna tingkat/rak bawah sekali.  Masukkan loyang, bakar pada suhu 150'C - 160'C selama 1 jam@sehingga masak.

~   Bila kek dah masak, sisipkan tepi-tepi kek dan terbalikkan atas redai 2-3 minit jer, buka loyang dan keluarkan atas redai biarkan 2-3 jam baru dapat corak atas kek seperti dalam gambar di atas kalau nak buat jualan sebiji, tapi kalau nak potong-potong untuk makan sendiri, tak perlu tunggu lama.
SIAP !


No comments:

Post a Comment