Wednesday, July 15, 2020
MAGGI GORENG MAMAK
RESEPI MAGGI GORENG MAMAK
sumber : resepichenom.com
Bahan-Bahan :
2 pek Maggi Kari (ambil satu bungkus perencah sahaja)
Sedikit minyak masak
2 ulas bawang putih
1/4 biji bawang besar
2 biji telur
1 ikat sayur sawi
1/2 batang lobak merah
Sayur kobis secukupnya
4 biji cili padi (tumbuk kasar) (saya guna cili merah jer)
2 - 3 sudu besar sos tomato
2 - 3 sudu besar sos cili
1 - 2 sudu besar kicap manis
1/2 biji tomato
Limau nipis atau limau kasturi (untuk hidangan)
Cara Memasak :
1. Cincang kasar bawang putih dan bawang besar.
2. Hiris halus lobak merah dan sayur kobis.
3. Potong sayur sawi (asingkan batangnya) dan tomato.
4. Rebus Maggi sehingga lembut. Angkat dan toskan.
5. Panaskan minyak masak secukupnya dan tumis hirisan bawang.
6. Masukkan telur dan kacau-kacau.
7. Masukkan batang sawi, hirisan lobak merah dan hirisan sayur kobis.
8. Masukkan cili padi tumbuk dan daun sawi.
9. Kemudian masukkan Maggi rebus. Kacau sekata.
10. Masukkan sos tomato, sos cili, kicap manis dan hirisan tomato.
11. Masukkan perencah Maggi (satu bungkus sahaja).
12. Kacau sehingga semua bahan sekata.
13. Sedia dihidangkan bersama perahan jus limau, jika suka.
Labels:
Noodles/Pasta
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment