KEK PISANG

Thursday, February 25, 2016

AYAM GORENG MENTEGA MADU









AYAM GORENG MENTEGA MADU
Majalah RASA Mac 2016, (sangat sedap)...




Bahan-Bahan :

 1/2  ekor  ayam  -  dipotong kecil, cuci bersih & toskan  (resipi asal menggunakan 10 ketul drummet ayam)
  10  gm  serbuk lada sulah
  10  gm  sos tiram
125  gm  mentega  (resipi asal  250 gm)
    1  biji  bawang besar  -  dimayang
    2  biji  cili merah  -  dihiris nipis  (saya guna lada benggala merah)
    1  tangkai  daun kari
    3  sudu makan  madu


Cara Memasak :

1.  Gaulkan ayam bersama serbuk lada sulah, garam dan sos tiram.  Biarkan seketika.
2.  Panaskan kuali dan goreng ayam sehingga keperangan.  Angkat dan letakkan dalam pinggan bersesuaian.
3.  Di dalam kuali yang bersih, panaskan mentega, goreng bawang besar, cili merah dan daun kari hingga garing.
4.  Taburkan di atas ayam  yang digoreng tadi.
5.  Akhir sekali tuangkan madu di atas gorengan ayam.
6.  Sedia untuk dihidangkan...

No comments:

Post a Comment