KEK PISANG

Tuesday, February 2, 2016

CUCUR MANIS KEMBUNG









CUCUR MANIS KEMBUNG
sumber  :   FB Noraslinda Bugal...




Bahan-Bahan :

   3  cawan  tepung gandum
   1  sudu teh  baking powder (tambahan)
   2  cawan  air panas  -  air yang mendidih secukupnya
1/2  cawan  susu pekat manis
Secubit garam


Cara-Cara :

1)  Satukan kesemua bahan dan gaul sebati.  Adunan akan menjadi doh yang melekat ditangan.

2)  Biarkan adunan suam dahulu supaya senang dibentukkan/bulat-bulatkan.

3)  Basahkan tangan dengan air supaya tidak melekat, ambil adunan mengikut saiz yang dikehendaki dan bulat-bulatkan.  (Saya menggunakan 2 sudu untuk membentukkannya).

4)  Pastikan minyak betul-betul panas sebelum digoreng dengan api sederhana.

5)  Goreng dalam minyak yang banyak.  Bila adunan timbul balik-balikkan dan goreng hingga keperangan.  Angkat dan toskan.  Sedia untuk dihidangkan !!!

No comments:

Post a Comment