Tuesday, February 2, 2016
CUCUR MANIS KEMBUNG
CUCUR MANIS KEMBUNG
sumber : FB Noraslinda Bugal...
Bahan-Bahan :
3 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder (tambahan)
2 cawan air panas - air yang mendidih secukupnya
1/2 cawan susu pekat manis
Secubit garam
Cara-Cara :
1) Satukan kesemua bahan dan gaul sebati. Adunan akan menjadi doh yang melekat ditangan.
2) Biarkan adunan suam dahulu supaya senang dibentukkan/bulat-bulatkan.
3) Basahkan tangan dengan air supaya tidak melekat, ambil adunan mengikut saiz yang dikehendaki dan bulat-bulatkan. (Saya menggunakan 2 sudu untuk membentukkannya).
4) Pastikan minyak betul-betul panas sebelum digoreng dengan api sederhana.
5) Goreng dalam minyak yang banyak. Bila adunan timbul balik-balikkan dan goreng hingga keperangan. Angkat dan toskan. Sedia untuk dihidangkan !!!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment