KEK PISANG

Sunday, February 14, 2016

AGAR-AGAR SANTAN GULA MELAKA









AGAR-AGAR SANTAN GULA MELAKA
sumber  :   yatiememories...




Bahan-Bahan :

  10  gm  serbuk agar-agar  (1 paket)
    1  liter  air  (4 cawan)
    1  ketul  gula Melaka  (anggaran 200 gm)  -  diracik halus
 1/4  cawan  gula pasir
250  ml   santan pekat  (100  ml  santan pekat KARA & selebihnya tambahkan air)
    1  biji  telur gred A/B  (kocok sedikit di dalam santan dengan garfu)
    2  helai  daun pandan  -  basuh bersih & disimpul
Secubit garam


Cara-Cara :

1.  Masak gula melaka yang diracik halus, gula pasir bersama 1 cawan air.  Masukkan daun pandan.  Masak sehingga mendidih dan sentiasa dikacau.  Bila sudah siap, tapiskan menjadikan jumlahnya 2 cawan.  (Gunakan air yang dari 4 cawan dalam resipi ni).

2.  Di dalam periuk bersih, masak 2 cawan air bersama dengan serbuk agar-agar.  Masak sehingga mendidih.

3.  Masukkan air gula melaka tadi dan sentiasalah dikacau sehingga mendidih.

4.  Kecilkan api dan masukkan campuran santan bersama telur dan garam.

5.  Kacau dan tunggu sehingga menggelegak di atas api sederhana.  PENTING!!! Bila menggelegak, biarkan seketika lebih kurang 1-2 minit atau boleh kuatkan api dapur dan biarkan adunan menggelegak kuat sambil dikacau-kacau untuk mengelakkan adunan membuak dan melimpah dari periuk.  Nanti akan kelihatan adunan santan menjadi berbintil-bintil.  Tutup api.

6.  Tuangkan ke dalam loyang pilihan yang dibasahkan terlebih dahulu dengan air (untuk memudahkan adunan agar-agar keluar dari loyang).

No comments:

Post a Comment