KEK PISANG

Wednesday, February 10, 2016

CARAMEL POPCORN










CARAMEL POPCORN (warna merah)
sumber  :   DapurTanpaSempadan...




Bahan-Bahan :

   1/3  cawan  jagung popcorn kering
      1  sudu besar  mentega
2 1/2  sudu besar  minyak masak


Bahan Karamel :

1/3  cawan  gula pasir
   1  sudu besar  mentega
Sedikit pewarna merah (jika suka)


Cara-Cara :

1.  Panaskan minyak masak di dalam periuk bersaiz besar.  Masukkan mentega dan biarkan mentega cair, kacau rata.  Letakkan sebiji jagung popcorn, bila jagung itu kembang, tandanya dah sedia.  Masukkan kesemua jagung popcorn, kacau rata dan tutup periuk.  Goncang perlahan-lahan dan nanti akan terdengar bunyi jagung meletup-letup.  Bila dah senyap, buka tutup periuk dan tuangkan ke dalam bekas lain.  Ketepikan sekejap.

2.  Sediakan kuali untuk membuat karamel :  Masukkan gula pasir, setitis pewarna merah (jika guna) dan masak dengan api kecil sehingga gula mencair.  Kacau sehingga sebati.  Masukkan mentega dan kacau rata sehingga karamel bertukar warna.  Masukkan popcorn dan gaul sehingga rata dan sebati.  Gunakan api kecil.

3.  Bila karamel sudah bersalut pada keseluruhan popcorn, tutup api dan alih ke dalam loyang.  Ratakan dan biarkan sejuk seketika.  Kemudian lerai-leraikan dan bolehlah disimpan di dalam bekas kedap udara.  Enjoy!!!!

No comments:

Post a Comment