Monday, February 22, 2016
JEJARI KETAM
JEJARI KETAM
sumber : Dari Dapur Ummi...
Bahan-Bahan :
2 bungkus stick ketam
1 sudu kecil serbuk secukup rasa
1/2 sudu kecil serbuk lada putih atau lada hitam
1/2 sudu kecil serbuk kari
3 tangkai daun kari
Minyak masak secukupnya untuk menggoreng
Cara-Cara :
1. Stick ketam direndam sekejap di dalam air dan keluarkan ianya dari plastik.
2. Toskan stick ketam, picit-picit dan carik-carikkan sehingga halus.
3. Setelah siap di carik-carik stick ketam, campurkan bersama dengan serbuk secukup rasa, serbuk lada putih atau hitam, serbuk kari dan taburkan daun kari secukupnya. Gaulkan sehingga sebati.
4. Boleh juga di jemur sekejap kalau cuaca panas. Tidak jemur pun tidak apa. Panaskan minyak untuk menggoreng dan goreng sehingga kuning dan rangup. Angkat dan toskan. Setelah agak sejuk, bolehlah disimpan di dalam bekas kedap udara. Enak dimakan begitu saja atau enak juga dimakan bersama nasi sebagai sampingan...
Labels:
Kudapan/snack
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment