KEK PISANG

Saturday, February 6, 2016

KASWI GULA MERAH









KASWI GULA MERAH





Bahan Air Gula Merah :

5  cawan  air
1  cawan  gula merah
1  cawan  gula pasir
1  helai  daun pandan  -  disimpul


Cara-Cara :

     Masak kesemua bahan di atas sehingga gula larut, tapis dan sejukkan.


Bahan Lain :

   2  cawan  tepung gandum
1/2  cawan  tepung kanji/ubi
   1  sudu teh  kapur sirih  (optional)
Kelapa parut putih muda
Sedikit garam


Cara-Cara :

1.  Panaskan kukusan.

2.  Ratakan/sapukan sedikit minyak di dalam loyang bersaiz 8 inci bulat dan di lapik dengan plastik.  Ketepikan.

3.  Bancuh kesemua bahan bersama dengan air gula merah hingga sebati dan tapiskan ke dalam loyang yang disediakan tadi.

4.  Kukus selama 30 minit atau sehingga masak sepenuhnya.

5.  Tunggu sehingga betul-betul sejuk baru dipotong menggunakan pisau plastik.

6.  Kelapa parut putih digaulkan dengan sedikit garam.  Kukus sekejap anggaran 5 minit begi mengelakkan kelapa mudah/cepat basi.

7.  Salut/golekkan kuih yang dipotong bersama dengan kelapa parut.  Hidangkan.


No comments:

Post a Comment