KEK PISANG

Monday, February 8, 2016

ROTI JALA & SERAWA DURIAN









ROTI RAJA & SERAWA DURIAN




Bahan-Bahan :

      3  cawan  tepung gandum
3 1/2  cawan  susu segar/susu cair/air atau campuran air + susu segar
   1/2  cawan  minyak masak
      1  biji  telur gred A/B
Secuit garam
Serbuk kunyit/Pewarna pilihan


Cara-Cara :

     Satukan kesemua bahan di atas sehingga sebati dan kisarkan sehingga halus.  Sedia untuk digunakan.  (untuk menjala).  Buat sehingga kesemua adunan habis.

Tips Penting :  (dari Lina Pg)  -  Sebelum menjala, pastikan adunan dapat turun dari corong acuan dengan lancar secara jaluran panjang bukannya menitis.  Jika menitis, membentuk titik seperti bedak sejuk, bermakna adunan terlalu pekat.  Tambahkan air sedikit demi sedikit dan kacau sebati.


SERAWA DURIAN


Bahan A :

    2  sudu besar  gula merah
  55  gm  gula pasir
    1  helai  daun pandan  -  disimpul
200  gm  air

Bahan B :

    7  ulas  durian  (ambil isinya  -  240 gm)
200  gm  santan pekat
    1  helai  daun pandan  -  disimpul
Secubit garam
Gula tambahan jika perlu

Bahan C :

   1/2  sudu besar  tepung gandum
1 1/2  sudu besar  air


Cara-Cara :

     Satukan kesemua Bahan A, masak dengan api kecil sehingga gula larut, tapiskan dan ketepikan.
     Di dalam periuk, satukan santan, sirap gula merah, isi durian, daun pandan dan jerang di atas api sehingga mendidih, menggunakan api perlahan.  Masukkan secubit garam untuk bagi rasa lemak.  Biarkan mendidih perlahan, rasa dan jika kurang manis tambah sedikit gula lagi. 
     Sementara itu, kacau rata Bahan C dan tuangkan ke dalam kuah santan.  Masak 2-3 minit lagi sehingga kuah pekat.  Tutup api.


SOS KASTAD PANDAN :


Bahan-Bahan :

1 1/2  tbsp  tepung kastad
1 1/2  cawan  susu cair/santan
   1/2  cawan  air masak
      4  sudu besar  gula
      2  helai  daun pandan  -  disimpul
Pewarna hijau
Secubit garam


Cara-Cara :

     Satukan kesemua bahan, kacau di atas api perlahan sampai likat, sejukkan.  Sesuai juga untuk dicicah roti, cucur/cekodok dll.

No comments:

Post a Comment