KEK PISANG

Friday, February 19, 2016

PUDING SAGU GULA MELAKA







PUDING SAGU GULA MELAKA
sumber  :   citarasawan...




Bahan Sagu :

150  gm  biji sagu
 1.5  liter  air
Sedikit pewarna pilihan


Bahan Santan :

100  ml   santan kotak KARA
100  ml   air
    1  sudu teh  tepung beras
 1/4  sudu teh  garam



Cara-Cara :

1.  Siram sagu dengan air, toskan.  Masak di dalam air mendidih sehingga sagu jernih, kacau supaya sagu tidak berketul.  Biarkan dengan periuk tertutup selama 10 minit sebelum diangkat.

2.  Siramkan sagu dibawah air paip mengalir sehingga kanjinya hilang.  Toskan.

3.  Titiskan dengan pewarna pilihan (jika suka).  Kacau menggunakan garfu.  Masukkan ke dalam acuan kecil/loyang dan sejukkan di dalam peti ais.

4.  Satukan bahan santan, masak sehingga agak pekat.  Tutup api dan ketepikan.


Bahan Sirap :
sumber  :   Fiza's Cooking...

   1  ketul  gula Nipah
1/2  cawan  gula merah
   1  cawan  air
   1  helai  daun pandan  -  disimpul


Cara-Cara :

     Satukan kesemua bahan sirap, masak sehingga gula larut dan agak pekat.  Tutup api, tapis dan sejukkan.


Untuk Menghidang  :  Keluarkan puding sagu dari acuan.  Kalau menggunakan loyang, potong kecil-kecil supaya senang nak makan.  Curahkan santan atau susu cair dan tuangkan sirap gula melaka tadi.  Enak dihidang sejuk-sejuk...




No comments:

Post a Comment