Tuesday, February 23, 2016
MONGOLIAN BEEF
MONGOLIAN BEEF
sumber : Ilham Dapur...
Bahan-Bahan :
300 gm daging batang pinang - dihiris nipis
2 sudu besar bawang besar cincang
1 ulas bawang putih - dicincang
1/2 inci halia - dicincang
1 labu bawang besar - didadu besar
1 batang lobak merah saiz sederhana - dihiris nipis
1 biji tomato kuning/belum masak - didadu besar
1 batang saderi - dipotong serong (tak letak tiada stok)
1/2 biji lada benggala kuning - dihiris memanjang (tambahan)
1-2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar gula perang
Sedikit kicap manis
Garam secukupnya (jika guna)
Cara Memasak :
1. Gaulkan daging dengan sos tiram dan perapkan seketika (anggaran dalam 30 minit).
2. Panaskan sedikit minyak, masukkan bahan-bahan cincang dan tumiskan sekejap. Masukkan sedikit kicap manis dan gula perang, biarkan sehingga gula larut.
3. Kemudian terus masukkan daging, saderi dan lobak merah, masak sambil di balik sekali sekala sehingga daging lembut (tambahkan sedikit air masa proses ini).
4. Bila daging sudah lembut, masukkan tomato dan bawang, kacau sebati dan perasakan secukup rasa. Akhir sekali masukkan hirisan lada benggala kuning (jika guna), masak seketika biarkan sedikit kering.
5. Tutup api dan sedia dihidangkan..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment