KEK PISANG

Tuesday, February 23, 2016

MONGOLIAN BEEF








MONGOLIAN BEEF
sumber  :   Ilham Dapur...




Bahan-Bahan :

300  gm  daging batang pinang  -  dihiris nipis
    2  sudu besar  bawang besar cincang
    1  ulas  bawang putih  -  dicincang
 1/2  inci  halia  -  dicincang
    1  labu  bawang besar  -  didadu besar
    1  batang  lobak merah saiz sederhana  -  dihiris nipis
    1  biji  tomato kuning/belum masak  -  didadu besar
    1  batang  saderi  -  dipotong serong  (tak letak tiada stok)
 1/2  biji  lada benggala kuning  -  dihiris memanjang  (tambahan)
 1-2  sudu besar  sos tiram
    1  sudu besar  gula perang
Sedikit kicap manis
Garam secukupnya (jika guna)


Cara Memasak :

1.  Gaulkan daging dengan sos tiram dan perapkan seketika (anggaran dalam 30 minit).

2.  Panaskan sedikit minyak, masukkan bahan-bahan cincang dan tumiskan sekejap.  Masukkan sedikit kicap manis dan gula perang, biarkan sehingga gula larut.

3.  Kemudian terus masukkan daging, saderi dan lobak merah, masak sambil di balik sekali sekala sehingga daging lembut (tambahkan sedikit air masa proses ini).

4.  Bila daging sudah lembut, masukkan tomato dan bawang, kacau sebati dan perasakan secukup rasa.  Akhir sekali masukkan hirisan lada benggala kuning (jika guna), masak seketika biarkan sedikit kering.

5.  Tutup api dan sedia dihidangkan..

No comments:

Post a Comment