ACAR IKAN TENGGIRI
sumber : DapurTanpaSempadan...
Bahan-Bahan :
3 keping ikan tenggiri - cuci bersih & toskan
2 biji timun
1 batang lobak merah - saiz sederhana
1 biji cili hijau
1 biji cili merah
1 biji bawang besar - belah 6
6 ulas bawang putih
1/2 inci halia - mayang halus
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
4 camca besar cuka masakan
Garam & gula secukup rasa
Sedikit bijan untuk hiasan (tak letak)
Bahan Kisar Halus :
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 biji cili merah
3 biji buah keras - hiris
Cara Memasak :
1) Ikan di lumur dengan sedikit garam dan serbuk kunyit hingga rata. Perap sekejap dan goreng hingga masak dan kekuningan. Tidak perlu sampai garing sangat, nanti keras. Angkat dan toskan. Ketepikan seketika.
2) Timun dikerat 3 atau 4 bahagian, buang empulur dan hiris jejari, gaulkan dengan sedikit serbuk kunyit dan garam. Lobak merah juga di hiris jejari. Cili merah dan cili hijau dikerat 3, buang biji dan hiris jejari juga. Ketepikan.
3) Panaskan minyak secukupnya di dalam kuali, tumiskan kulit kayu manis, bunga lawang dan halia hingga berbau harum. Kemudian masukkan bahan kisar halus dan masak hingga terbit minyak menggunakan api kecil dan kacau selalu. Tuangkan cuka masakan dan masukkan gula (anggaran 1/4 cawan), kacau rata dan tambahkan bawang putih dan lobak merah, gaul rata dan masak sekejap saja.
4) Tambahkan cili merah, cili hijau dan timun (toskan timun tadi terlebih dulu), gaul rata dan tambahkan garam secukup rasa. Masak sekejap dan rasa. Tutup api. Tuangkan acar tadi di atas ikan dan taburkan sedikit bijan (jika guna - bijan disangai seketika). Hidangkan !!!!
Tumis Bayam
No comments:
Post a Comment