KEK PISANG

Monday, February 1, 2016

ACAR IKAN TENGGIRI







ACAR IKAN TENGGIRI
sumber  :   DapurTanpaSempadan...




Bahan-Bahan :

   3  keping  ikan tenggiri  -  cuci bersih & toskan
   2  biji  timun
   1  batang  lobak merah  -  saiz sederhana
   1  biji  cili hijau
   1  biji  cili merah
   1  biji  bawang besar  -  belah 6
   6  ulas  bawang putih
1/2  inci  halia  -  mayang halus
   1  batang  kulit kayu manis
   1  kuntum  bunga lawang
   4  camca besar  cuka masakan
Garam & gula secukup rasa
Sedikit bijan untuk hiasan  (tak letak)


Bahan Kisar Halus :

5  biji  bawang merah
2  ulas  bawang putih
2  biji  cili merah
3  biji  buah keras  -  hiris


Cara Memasak :

1)  Ikan di lumur dengan sedikit garam dan serbuk kunyit hingga rata.  Perap sekejap dan goreng hingga masak dan kekuningan.  Tidak perlu sampai garing sangat, nanti keras.  Angkat dan toskan.  Ketepikan seketika.

2)  Timun dikerat 3 atau 4 bahagian, buang empulur dan hiris jejari, gaulkan dengan sedikit serbuk kunyit dan garam.  Lobak merah juga di hiris jejari.  Cili merah dan cili hijau dikerat 3, buang biji dan hiris jejari juga.  Ketepikan.

3)  Panaskan minyak secukupnya di dalam kuali, tumiskan kulit kayu manis, bunga lawang dan halia hingga berbau harum.  Kemudian masukkan bahan kisar halus dan masak hingga terbit minyak menggunakan api kecil dan kacau selalu.  Tuangkan cuka masakan dan masukkan gula (anggaran 1/4 cawan), kacau rata dan tambahkan bawang putih dan lobak merah, gaul rata dan masak sekejap saja.

4)  Tambahkan cili merah, cili hijau dan timun (toskan timun tadi terlebih dulu), gaul rata dan tambahkan garam secukup rasa.  Masak sekejap dan rasa.  Tutup api.  Tuangkan acar tadi di atas ikan dan taburkan sedikit bijan (jika guna - bijan disangai seketika).  Hidangkan !!!!



 Tumis Bayam

No comments:

Post a Comment