KEK PISANG

Wednesday, February 10, 2016

PAVLOVA









PAVLOVA
sumber   :    Ilham Dapur...




Bahan-Bahan :

    2  biji  putih telur gred A  -  suhu bilik
115  gm  gula kastor
 1/2  sudu kecil  jus lemon/cuka masakan
 1/2  sudu kecil  tepung jagung
 1/2  sudu kecil  esen vanilla


Cara-Cara :

1.  Panaskan oven pada suhu 140'C dan sediakan loyang yang telah dialas dengan baking paper.

2.  Dalam mangkuk pengadun yang kering dan bersih, putar putih telur sehingga berbuih kemudian masukkan jus lemon dan putar sehingga menjadi berkrim baru dimasukkan gula kastor sedikit demi sedikit sambil diputar biar gula larut selepas setiap kali dimasukkan.  Putar sehingga menjadi kental - bertanduk - bila diangkat mata mixer ia tidak jatuh.

3.  Masukkan tepung jagung dan putar sekali pusing saja biarkan sebati.

4.  Tuangkan ke atas loyang dan ratakan buat bentuk bulat berukuran 8 inci biar tinggi saiz lebih kurang sebesar piring sebab nanti ia akan mengembang sedikit.

5.  Bakar selama 35-40 minit.  Bila dah masak buka sedikit pintu oven dan biarkan sejuk di dalam oven dulu selama 10 minit kemudian keluarkan dan sejukkan sepenuhnya.


Lapisan Krim :

100  ml  UHT Whipping Cream
    2  sudu besar  gula kastor
Secubit garam
 1/2  sudu kecil  jus lemon/esen vanilla
Buah-buahan segar secukupnya  (strawberi, blueberi, anggur, kiwi dll)


Cara-Cara :

     Putar kesemua bahan sehingga kental kemudian ratakan atau paipkan ke atas pavlova yang telah disejukkan dan taburkan dengan buah-buahan kesukaan secukupnya.  Sedia untuk dinikmati...


ATAU :

200  ml   Non-Dairy Whipping Cream (VIVO) - yang dah manis
 1/2  sudu teh  esen vanilla
Secubit garam


Cara-Cara :

     Putar cream dengan esen vanilla dan secubit garam sehingga kental dan kemudian ratakan atas Pavlova.  Taburkan dengan buah-buahan...







No comments:

Post a Comment