KEK PISANG

Friday, February 5, 2016

BUAH MELAKA@ONDE-ONDE




 Dinikmati bersama Cardamom Tea (Arab Chai)




BUAH MELAKA@ONDE-ONDE
sumber  :   buku resipi Chef Norzailina Nordin...




Bahan-Bahan :

250  gm  tepung pulut
    1  sudu besar  tepung ubi
    8  helai  daun pandan *
230  ml   air *  (*  dikisar bersama & ditapis)
Sedikit pewarna hijau *
 
120  gm  gula melaka  -  dipotong kiub
200  gm  kelapa parut putih
Garam secukup rasa
 
 
Cara Membuat :
 
1.  Gaul tepung pulut, tepung ubi dan air pandan sehingga menjadi doh.
2.  Ambil sedikit doh, masukkan gula melaka dan bentukkan menjadi bebola.
3.  Gaulkan kelapa parut putih dengan sedikit garam.  Ketepikan.
4.  Terlebih dahulu didihkan air bersama sehelai daun pandan.
5.  Masukkan bebola buah melaka ke dalam air mendidih.
6.  Bila bebola timbul, angkat.
7.  Golekkan ke dalam kelapa parut putih yang bercampur garam.
8.  Hidangkan...

No comments:

Post a Comment