KEK PISANG

Friday, February 12, 2016

BUAH MELAKA@ONDE-ONDE









BUAH MELAKA@ONDE-ONDE
sumber  :   Fiza's Cooking...




Bahan-Bahan :

      3  cawan  tepung pulut
      3  sudu besar  tepung gandum
1 1/2  cawan  air *
      4  helai  daun pandan *  (* dikisar bersama & ditapis ambil airnya)
      1  biji  kelapa parut putih digaul dengan garam secukup rasa
Gula Melaka secukupnya  -  dipotong kiub


Cara-Cara :

1.  Gaul tepung pulut, tepung gandum dan air pandan hingga menjadi doh.
2.  Ambil sedikit doh, leperkan, masukkan gula Melaka dan bentukkan menjadi bebola.
3.  Gaulkan kelapa parut putih dengan garam secukup rasa.  Ketepikan.
4.  Didihkan air bersama sehelai daun pandan (tujuannya untuk mewangikan saja) di dalam periuk.
5.  Masukkan bebola buah melaka ke dalam air mendidih tadi.  Bila bebola timbul, angkat.
6.  Golekkan dalam kelapa parut putih bercampur garam.  Hidangkan...

No comments:

Post a Comment