Monday, February 22, 2016
BINGKA PISANG
KUIH BINGKA PISANG
sumber : yatiememories...
Bahan-Bahan :
1 sisir pisang masak - di lecek kasar (pisang ikut pilihan anggaran 3 cawan)
1 cawan tepung gandum *
3/4 cawan gula kastor *
1 cawan santan *
1 cawan susu cair *
1 biji telur gred A/B *
2 sudu besar mentega *
Sedikit bijan untuk taburan atas kuih (jika suka)
Sedikit pewarna kuning (jika suka) *
Secubit garam
Loyang : 8 inci, gris & alas dengan kertas minyak atau
Acuan bunga pecah 8 = 3 biji
Cara-Cara :
1. Blender/kisar kesemua bahan-bahan (*) sehingga sekadar hancur saja.
2. Tuangkan adunan ke dalam mangkuk berisi pisang lecek dan digaul rata.
3. Masukkan ke dalam loyang yang disediakan yang telah dilenser dengan sedikit mentega.
4. Bakar pada suhu 180'C selama 1 jam atau lebih untuk mendapatkan keraknya.
5. Sejukkan baru dipotong...
Info : saya menggunakan pisang berangan anggaran 6-10 biji bergantung pada saiz pisang, dan menggunakan acuan kemboja (dapat 3 biji)...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment