KEK PISANG

Monday, February 22, 2016

BINGKA PISANG










KUIH BINGKA PISANG
sumber   :    yatiememories...




Bahan-Bahan :

   1  sisir  pisang masak  -  di lecek kasar  (pisang ikut pilihan anggaran 3 cawan)
   1  cawan  tepung gandum *
3/4  cawan  gula kastor *
   1  cawan  santan *
   1  cawan  susu cair *
   1  biji  telur  gred A/B *
   2  sudu besar  mentega *
Sedikit bijan untuk taburan atas kuih (jika suka)
Sedikit pewarna kuning (jika suka) *
Secubit garam


Loyang :  8 inci, gris & alas dengan kertas minyak   atau
                 Acuan bunga pecah  8  =  3 biji


Cara-Cara :

1.  Blender/kisar kesemua bahan-bahan (*) sehingga sekadar hancur saja.
2.  Tuangkan adunan ke dalam mangkuk berisi pisang lecek dan digaul rata.
3.  Masukkan ke dalam loyang yang disediakan yang telah dilenser dengan sedikit mentega.
4.  Bakar pada suhu 180'C selama 1 jam atau lebih untuk mendapatkan keraknya.
5.  Sejukkan baru dipotong...

Info  :  saya menggunakan pisang berangan anggaran 6-10 biji bergantung pada saiz pisang, dan menggunakan acuan kemboja (dapat 3 biji)...

No comments:

Post a Comment