KEK PISANG

Wednesday, February 10, 2016

DAGING MASAK KURMA









DAGING MASAK KURMA





Bahan-Bahan :

  400  gm  daging batang pinang  -  dipotong
      5  ulas  bawang merah  -  dihiris
      3  ulas  bawang putih  -  dihiris
   1/2  inci  halia  -  dihiris
      2  sudu makan  rempah kurma
   1/4  sudu kecil  serbuk kunyit
1 1/2  cawan  air
   2/3  cawan  santan segar
      2  biji  ubi kentang  -  dibelah 4 setiap satu
      1  biji  tomato  -  dibelah 4
      3  tangkai  cili hijau  -  dibelah tanpa putus
Garam & gula secukup rasa
Minyak untuk menulis


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan yang dihiris sehingga terbit bau harum.

2.  Masukkan rempah kurma dan serbuk kunyit yang dibancuh dengan sedikit air dan kacau.

3.  Biarkan pecah minyak seketika dan masukkan daging, kacau rata.  Masak seketika kemudian masukkan air.

4.  Biarkan ia merenih sehingga mendidih dan masukkan ubi kentang.

5.  Bila daging menjadi empuk dan kuah menjadi sedikit pekat, masukkan santan, garam dan sedikit gula, kacau.  Masak lagi lebih kurang 5 minit dan masukkan tomato dan cili hijau.  Masak sehingga kepekatan kuah yang diingini dan tutup api.  Sedia untuk dihidangkan.

Tips  :  sekiranya kuah sudah terlebih pekat, bolehlah ditambah dengan sedikit air panas...

No comments:

Post a Comment