KEK PISANG

Friday, February 5, 2016

CARDAMOM TEA (ARAB CHAI)









CARDAMOM TEA (ARAB CHAI)
sumber  :  Ilham Dapur...




Bahan-Bahan :

5-6  uncang teh  (saya guna teh Lipton)
5-6  biji  buah pelaga  (saya titikkan sedikit untuk keluarkan aromanya)
700  ml   air
1/4  sudu kecil  garam
Susu cair secukupnya  (saya letak 1/2 tin, jangan guna susu pekat)
Gula pasir secukupnya


Cara Penyediaan :

1.  Didihkan air bersama uncang teh dan buah pelaga, biarkan mendidih lama sedikit.
2.  Di dalam teko, masukkan air teh tadi bersama buah pelaga, gula secukup rasa, susu cair secukupnya dan garam, kacau sebati dan sedia untuk dinikmati...


Nota :  Yang penting rebus lama sedikit uncang teh agar tehnya pekat dan susu cair secukupnya dan bukan susu pekat manis...

No comments:

Post a Comment