KEK PISANG

Friday, February 12, 2016

RAINBOW WAFFLE @ WAFFLE PELANGI








RAINBOW WAFFLE@WAFFLE PELANGI
sumber  :   FB : Aznie Cake House...




Bahan-Bahan :

225  gm  tepung gandum *
1  sudu teh  baking powder *  (* diayak bersama)
100  gm  gula pasir/gula kastor
50  gm  mentega cair
200  ml  susu cair/susu segar
4  biji  kuning telur gred A/B
2  biji  putih telur gred A/B  -  dipukul sehingga kembang
1/4  sudu teh  garam
Pewarna :  biru, purple, hijau, kuning, oren & pink


Cara-Cara :

1)  Satukan tepung gandum, baking powder, gula kastor dan garam ke dalam sebuah bekas, gaul rata.

2)  Masukkan susu cair dan kuning telur, kacau sebati.  Masukkan mentega cair, gaul rata.  Kemudian masukkan putih telur yang telah dipukul kembang tadi ke dalam adunan, kaupbalik sehingga sebati.  Biarkan sekejap selama 15 minit.

3)  Bahagikan adunan kepada 6 bahagian dan letakkan pewarna yang berlainan pada setiap bahagian.  Masukkan setiap adunan berlainan warna ke dalam piping bag yang berbeza.

4)  Panaskan acuan waffle, sapukan dengan sedikit minyak kemudian paipkan adunan ke dalam acuan waffle berselang-seli warna sehingga hampir penuh. 

5)  Bakar sehingga masak kemudian bolehlah diangkat dan dihidangkan bersama topping/filling pilihan.  Enjoy!!!!! 







2 comments: