KEK PISANG

Tuesday, February 16, 2016

FUDGY BROWNIES FOR MY 2ND DAUGHTER'S BIRTHDAY (16/2/2016 - Tuesday)










FUDGY BROWNIES  (8x8 inch)
sumber  :   Ilham Dapur...




Bahan-Bahan :

  85  gm  unsalted butter @ mentega tanpa garam
160  gm  coklat masakan  (saya guna Beryl's Compound)
    2  biji  telur gred A/B  -  kocok sedikit dengan garfu
200  gm  gula kastor
 1/2  tsp  serbuk Nescafe
    1  tsp  esen vanilla
100  gm  all-purpose flour @ tepung gandum *
 1/4  tsp  baking powder *
 1/2  tbsp  serbuk koko *
 1/2  tsp  garam *  -  kurangkan jika menggunakan mentega bergaram
 1/2  cawan  badam  -  saya guna badam cincang  (anggaran 67 gm)


Cara-Cara :

1.  Panaskan oven pada suhu 170'C, sediakan loyang 8"x8" yang di alas dengan baking paper dan sapu sekeliling tepi loyang dengan sedikit mentega.  Ketepikan.

2.  Sebatikan bahan bertanda * dengan garfu.  Ketepikan.

3.  Cairkan mentega dengan coklat masakan, menggunakan api perlahan sekejap saja atau boleh dimasukkan ke dalam microwave selama 1 minit.

4.  Biarkan sejuk sedikit, masukkan telur, esen vanilla dan sebatikan dengan senduk kayu/spatula kemudian masukkan gula dan bahan-bahan kering, kacau biar sebati.

5.  Tuangkan ke dalam loyang dan bakar selama 25-30 minit bergantung pada oven masing-masing atau cucuk dengan lidi sate, kalau kek tidak melekat pada lidi sate tadi, tandanya sudah masak.

6.  Sejukkan dahulu sebelum dipotong.  (Jika suka boleh paipkan dengan Nutella spread)...


Nota :  Resipi asal menggunakan loyang 10x10...kejadian browniesnya nipis..

No comments:

Post a Comment