BLUEBERRY CHEESE CAKE
sumber : dari blog CMG
500 gm cream cheese
50 gm gula halus
200 gm whipping cream
5 biji kuning telur (B)
120 gm tepung gandum - ayak
1 tsp. vanilla
5 biji putih telur
100 gm gula halus
secubit cream of tartar/1 tsp. jus lemon
1/2 cawan blueberry segar
Hiasan : 200 gm blueberry filling
40 ml. air panas
1 tsp. gelatin halal
1. Panaskan ketuhar pada suhu : 150'C. Lenser acuan spring form 9 inci dengan butter, balut keliling bahagian bawah dan luar tin dengan aluminium foil.
2. Putar cream cheese dan gula hingga lembut. Masukkan whipping cream dan putar hingga licin tidak berbintil. Masukkan kuning telur sebiji demi sebiji dan putar hingga sebati. Masukkan tepung dan vanilla, kacau rata. Ketepikan sebentar.
3. Dalam bekas bersih, putar putih telur hingga berbuih. Masukkan gula halus (100 gm) dan cream of tartar hingga kental. Gaulkan putih telur ke dalam adunan cream cheese secara kaup-balik dengan spatula hingga rata dan sebati. Masukkan blueberry segar, gaul rata dan tuangkan ke dalam acuan dan bakar dengan kaedah "water-bath" selama 90 minit atau hingga masak.
4. Biarkan kek sejuk dalam ketuhar dengan pintu ketuhar terbuka sedikit. Simpan dalam peti sejuk semalaman sebelum dikeluarkan dari acuan. Hias dengan "hiasan" blueberry di atas kek.
Untuk hiasan : Satukan gelatin dengan air panas, kacau rata hingga gelatin larut, satukan
dengan blueberry filling, kacau rata dan bolehlah digunakan untuk
menghias di atas kek keju tadi.
SELAMAT MENCUBA dan tqvm kepada tuan punya resepi di atas kesudian berkongsi resepi yang sedap ini.
50 gm gula halus
200 gm whipping cream
5 biji kuning telur (B)
120 gm tepung gandum - ayak
1 tsp. vanilla
5 biji putih telur
100 gm gula halus
secubit cream of tartar/1 tsp. jus lemon
1/2 cawan blueberry segar
Hiasan : 200 gm blueberry filling
40 ml. air panas
1 tsp. gelatin halal
1. Panaskan ketuhar pada suhu : 150'C. Lenser acuan spring form 9 inci dengan butter, balut keliling bahagian bawah dan luar tin dengan aluminium foil.
2. Putar cream cheese dan gula hingga lembut. Masukkan whipping cream dan putar hingga licin tidak berbintil. Masukkan kuning telur sebiji demi sebiji dan putar hingga sebati. Masukkan tepung dan vanilla, kacau rata. Ketepikan sebentar.
3. Dalam bekas bersih, putar putih telur hingga berbuih. Masukkan gula halus (100 gm) dan cream of tartar hingga kental. Gaulkan putih telur ke dalam adunan cream cheese secara kaup-balik dengan spatula hingga rata dan sebati. Masukkan blueberry segar, gaul rata dan tuangkan ke dalam acuan dan bakar dengan kaedah "water-bath" selama 90 minit atau hingga masak.
4. Biarkan kek sejuk dalam ketuhar dengan pintu ketuhar terbuka sedikit. Simpan dalam peti sejuk semalaman sebelum dikeluarkan dari acuan. Hias dengan "hiasan" blueberry di atas kek.
Untuk hiasan : Satukan gelatin dengan air panas, kacau rata hingga gelatin larut, satukan
dengan blueberry filling, kacau rata dan bolehlah digunakan untuk
menghias di atas kek keju tadi.
SELAMAT MENCUBA dan tqvm kepada tuan punya resepi di atas kesudian berkongsi resepi yang sedap ini.
No comments:
Post a Comment