KEK PISANG

Monday, September 12, 2011


KEK LAPIS ALWANI KUKUS
sumber : blog 'Dayang Jack'

KEK LAPIS ALWANI KUKUS

KEK LAPIS ALWANI KUKUS
sumber : dari blog 'Dayang Jack'.
Tqvm for this lovely & delicious recipe for me to try.

1 cawan tepung gandum )
1/2 cawan serbuk horlicks ) diayak bersama
5 biji telur (gred A)
1/2 cawan gula kastor halus
220 gm butter SCS
1/3 cawan susu pekat manis
1 tsp. esen vanilla
Pewara ikut pilihan/citarasa masing-masing

1. Pukul butter dan gula hingga kembang dan putih.
2. Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil dipukul setiap kali dimasukkan telur.
3. Masukkan vanilla dan pukul lagi.
4. Masukkan susu pekat dan pukul lagi.
5. Masukkan tepung dan diadun sekata.
6. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian dan warnakan.
7. Tuangkan adunan hijau dan kukus selama 5 minit atau hingga adunan tidak cair.
8. Tuangkan adunan kedua. Ratakan dan kukus lagi hingga tidak cair. Ulang hingga habis.
9. Untuk lapisan terakhir kukus selama 30-40 minit atau hingga masak sempurna.
Sejukkan kek sebelum dipotong. SELAMAT MENCUBA.



No comments:

Post a Comment