NASI TOMATO
sumber : blog 'Tiffin Biru' & Chef Hanieliza
4 cawan beras basmati, cuci bersih & rendam 30 minit, toskan
5 cawan air
1 cawan susu cair
1 1/2 tbsp. minyak sapi
1 biji bawang besar, didadu kecil
2 ulas bawang putih, dicincang halus
1 inci halia - diketuk
2 helai daun pandan
1 biji tomato yang masak ranum, buang biji & cincang halus
2 1/2 tbsp. sos tomato
1 kiub pati ayan 'Maggi' (optional)
Garam secukup rasa
Hirisan daun bawang ) untuk
Kismis & kacang peas ) hiasan
Bawang goreng )
Bahan Tumis : 1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
6 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
Cara membuat :
1. Panaskan minyak sapi dalam kuali, masukkan bahan tumis, halia, bawang besar, bawang putih, 1 helai daun pandan dan tomato, masak hingga semua layu. Tambah sos tomato dan kacau rata.
2. Masukkan beras, gaul rata dan goreng sekejap. Alihkan beras tadi ke dalam periuk rice cooker, tuang air, susu cair, kiub pati ayam Maggi (hancurkan) dan tambah garam secukup rasa. Kacau rata dan tanak nasi seperti biasa.
3. Bila nasi masak, taburkan kismis atasnya. Bila nasi elok keringnya dan masak, gemburkan dengan chopstick. Hidangkan dengan menabur kacang peas, hirisan daun bawang dan bawang goreng.
No comments:
Post a Comment