KEK PISANG

Monday, August 25, 2014

CREAM PUFF COKLAT









CREAM PUFF COKLAT
sumber  :  QaseyHoney; thanks



Bahan-bahan :

   1  cawan   tepung gandum
   2  sudu besar   serbuk koko
   1  cawan   air
1/2  sudu kecil   garam
   1  sudu besar  gula
1/2  cawan   mentega tanpa garam
   4  biji   telur A/B


Cara Penyediaan :

1.   Ayak tepung dan serbuk koko.
2.   Panaskan bahan-bahan yang lain kecuali telur sehingga mentega cair.  Tutup api.
3.   Masukkan campuran tepung sekaligus dan kacau sehingga sebati.
4.   Masukkan telur satu demi satu sambil dipukul.  Pastikan adunan likat dan boleh dipaipkan.
5.   Masukkan ke dalam piping bag dengan nozzle bintang dan paipkan di atas dulang pembakar yang telah di alas dengan kertas parchment/kertas minyak yang digris.
6.   Bakar selama 25 minit pada suhu 200'C.  Sejukkan.
7.   Potong cream puff di bahagian tengah, paipkan dengan inti kastad. (atau boleh juga dipaipkan dengan coklat ganache atau nutella).


Coklat Ganache :

100  ml   double cream/whipping cream
250  gm  coklat masakan - dicincang halus
    1  sudu besar  golden syrup
    1  sudu kecil  esen vanilla


Cara-cara :

     Double boil cream jangan sampai mendidih, tambah coklat dan sedikit garam, kacau rata.  Bila semua sudah cair, angkat dan sejukkan.


Bahan Inti Kastad :  Majalah SAJI Nov. 2012 (Chef Kamarul)

500  ml   susu segar
    1  biji  telur
  25  gm  tepung kastad
  30  gm  tepung jagung
100  gm  gula kastor
    1  tsp  esen vanilla


Cara-cara :

     Campurkan dan gaul sebati telur, gula kastor, tepung kastad, tepung jagung dan esen vanilla.  Kemudian tuangkan susu yang telah dipanaskan sedikit dan masak sehingga likat.  Sejukkan.  Masukkan ke dalam piping bag dan paipkan ke dalam creme puff.

No comments:

Post a Comment