dalam bentuk pelbagai acuan
PUDING PEACH
oleh : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan-bahan :
10 gm serbuk agar-agar
1 tin susu sejat penuh krim (Ideal)
1/2 cawan gula kastor
4 cawan air (boleh kurangkan sedikit jika tidak suka terlalu lembut)
1 tin buah peach
sedikit ceri merah & hijau (dipotong kecil-kecil)
Cara-cara :
1. Campurkan serbuk agar-agar bersama gula ke dalam periuk. Tuangkan air ke dalamnya dan kacau sehingga rata.
2. Masak sehingga mendidih.
3. Masukkan susu sejat, kacau rata dan tutup api.
4. Tapiskan buah peach, buangkan airnya. Potong kecil-kecil dadu.
5. Masukkan potongan buah peach dan potongan ceri merah dan hijau ke dalam agar-agar tadi dan kacau rata.
6. Tuangkan ke dalam acuan pilihan yang telah dibasahkan terlebih dahulu (untuk memudahkan puding keluar dari acuan). Masukkan ke dalam peti sejuk dan biarkan ia keras.
5.
No comments:
Post a Comment