KEK PISANG

Monday, August 11, 2014

PUDING PEACH


 dalam bentuk pelbagai acuan









PUDING PEACH
oleh  :  zaralovebaking.blogspot.com



Bahan-bahan :

  10  gm   serbuk agar-agar
    1  tin    susu sejat penuh krim (Ideal)
 1/2  cawan   gula kastor
    4  cawan   air  (boleh kurangkan sedikit jika tidak suka terlalu lembut)
    1  tin   buah peach
sedikit ceri merah & hijau (dipotong kecil-kecil)


Cara-cara :

1.   Campurkan serbuk agar-agar bersama gula ke dalam periuk.  Tuangkan air ke dalamnya dan kacau sehingga rata.
2.   Masak sehingga mendidih.
3.   Masukkan susu sejat, kacau rata dan tutup api.
4.   Tapiskan buah peach, buangkan airnya.  Potong kecil-kecil dadu.
5.   Masukkan potongan buah peach dan potongan ceri merah dan hijau ke dalam agar-agar tadi dan kacau rata.
6.   Tuangkan ke dalam acuan pilihan yang telah dibasahkan terlebih dahulu (untuk memudahkan puding keluar dari acuan).  Masukkan ke dalam peti sejuk dan biarkan ia keras.

5.  

No comments:

Post a Comment