KEK PISANG

Thursday, August 21, 2014

LASAGNA DAGING










LASAGNA DAGING
buku 'Kompilasi Hidangan Berkeju' oleh Noraini Zakaria; sangat sedap!!!



Bahan-bahan :

6  keping   lasagna segera  (instant lasagna - brand 'San Remo')


Bahan Inti :

400  gm   daging kisar
200  gm   keju Mozzarella (untuk taburan)
    2  biji   tomato  (dipotong dadu)
 1/2  batang   lobak merah  (dipotong dadu)
    3  sudu besar   minyak masak/minyak zaitun  (untuk menumis)
 1/2  biji   bawang besar  -  dicincang
    1  ulas  bawang putih   -  dicincang
 1/2  cawan   pes tomato/tomato puri
 1/2  cawan   sos cili
 1/2  cawan   air
    3  helai   daun bay
Sedikit serbuk oregano
Garam & gula pasir secukup rasa


Bahan Sos Keju  : 

  60  gm   mentega
    3  sudu besar   tepung gandum
600  gm   susu segar kotak
100  gm   keju Mozzarella atau keju Cheddar
Garam & serbuk lada hitam seckup rasa


Cara membuat :

1.   INTI  :   Tumis bawang besar, bawang putih dan daun bay sehingga berbau wangi.  Masukkan lobak merah dan kacau hingga lembut.  Kemudian masukkan daging kisar, pes tomato dan sos cili.  Masak hingga daging empuk dan berubah warna.  Kemudian masukkan air.

2.   Masukkan tomato, garam, gula pasir dan serbuk oregano.  Biarkan mendidih perlahan-lahan selama 20 minit hingga kering airnya.  Angkat dari api dan sejukkan.

3.   SOS KEJU :   Panaskan mentega hingga cair.  Masukkan tepung gandum dan dikacau rata.  Perlahankan api dan tuangkan susu.  Kacau hingga adunan agak sedikit pekat lalu masukkan keju.

4.   Akhir sekali, masukkan garam dan lada hitam secukup rasa.  Angkat dari api.


Cara menyusun lasagna :

1.   Sediakan baking tin atau aluminium foil berukuran 8" x 8".  Boleh juga menggunakan mangkuk tahan panas.  Sapukan minyak disekeliling baking tin tersebut.

2.   Susun lasagna dua keping.  Letakkan inti dan tuangkan sos keju di atasnya.  Taburkan keju Mozarella.

3.   Susun lasagna dua keping lagi.  Buatlah proses yang sama hingga 3 lapisan.  Di atas sekali taburkan keju Mozarella dan sedikit hirisan cili merah (jika suka).

4.   Panaskan ketuhar selama 15 minit pada suhu 180'C.  Bakar lasagna dengan api atas dan bawah selama 35-45 minit bergantung kepada kepanasan ketuhar sendiri.

5.   Keluarkan dari ketuhar dan hidangkan.


TIPS  :  lasagna segera hendaklah direbus ala dante anggaran 20 minit bersama dengan sedikit minyak & garam kemudian hendaklah ditoskan sebelum digunakan...

No comments:

Post a Comment