Sambal Telur
NASI BERINGIN
sumber : curlybabesatisfaction ; thanks
Bahan-bahan :
4 cawan beras basmathi (direndam 30 minit & ditoskan)
6 cawan santan (atau santan pekat dicampurkan selebihnya dengan air jadikan 6 cawan)
2 sudu besar minyak sapi/marjerin
2 batang serai (dititik)
5 ulas bawang merah *
2 ulas bawang putih * (* dimayang nipis)
3 cm halia (ditumbuk lumat/dihiris)
4 helai daun pandan (disimpul)
2 cm kulit kayu manis
2 biji buah pelaga
1 kuntum bunga lawang
2 biji bunga cengkih
Sedikit biji halba
Garam secukupnya
Cara Memasak :
Cuci beras, rendam selama 30 minit dan toskan. Panaskan minyak sapi/marjerin, gorengkan bawang sehingga kuning dan wangi. Masukkan halia, rempah penumis (kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, bunga cengkih & halba) dan juga serai serta daun pandan. Tumiskan sehingga harum. Masukkan santan dan apabila mendidih tuangkan ke dalam periuk letrik berisikan beras basmathi dan masaklah seperti biasa. Karih/gemburkan nasi bila nasi kering. (jika suka boleh diletakkan sedikit pewarna kuning).
Sedap dimakan bersama lauk kari dan sambal udang/sotong kering dll. (ikut citarasa).
No comments:
Post a Comment