terlebih masa membakar tetapi Lasagna ini tetap sedap....
LASAGNA DAGING
buku 'Kompilasi Hidangan Berkeju' Noraini Zakaria..sangat sedap...
Bahan-bahan :
6 keping lasagna segera (instant lasagna), direbus sekejap anggaran 5 minit
Bahan Inti :
400 gm daging kisar
200 gm keju Mozzarella
2 biji tomato - dipotong dadu
1/2 batang lobak merah - dipotong dadu
3 sudu besar minyak masak - untuk menumis
1/2 biji bawang besar *
1 ulas bawang putih * (* dicincang)
1/2 cawan pes tomato
1/2 cawan sos cili
1/2 cawan air
Sedikit serbuk oregano
Garam dan gula pasir secukupnya
Bahan Sos Keju :
20 gm mentega
2 sudu besar tepung gandum
240 gm susu segar (dalam kotak)
50 gm keju Mozzarella atau keju Cheddar
Garam dan serbuk lada sulah secukupnya
Cara Membuat :
1. Inti : Tumis bawang besar dan bawang putih hingga berbau wangi. Masukkan lobak merah dan kacau hingga lembut. Kemudian masukkan air, daging kisar, pes tomato dan sos cili. Masak hingga daging empuk.
2. Masukkan tomato, garam, gula pasir dan serbuk oregano. Biarkan mendidih perlahan-lahan selama 20 minit hingga kering airnya. Angkat dari api dan sejukkan.
3. Sos keju : Panaskan mentega hingga cair. Masukkan tepung gandum dan dikacau rata.
4. Perlahankan api dan tuangkan susu. Kacau hingga adunan agak pekat lalu masukkan keju (50 gm) tadi.
5. Akhir sekali, masukkan garam dan lada sulah. Angkat dari api.
Cara Menyusun Lasagna :
1. Sediakan tin berukuran 8" x 8". Boleh juga gunakan mangkuk tahan panas. Sapukan minyak disekeliling tin tersebut.
2. Susun lasagna dua keping. Letakkan inti dan tuangkan sos keju di atasnya. Taburkan keju Mozarella.
3. Susun lasagna dua keping lagi. Buatlah proses yang sama hingga 3 lapisan. Di atas sekali taburkan keju Mozarella.
4. Panaskan oven selama 15 minit pada suhu 170'C. Bakar lasagna dengan menggunakan api atas dan bawah selama 45 minit atau hingga masak sepenuhnya.
5. Keluarkan dari oven dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment