KEK PISANG

Wednesday, February 21, 2018

AGAR-AGAR SANTAN SIRAP ROSE...










AGAR-AGAR SANTAN SIRAP ROSE
rujukan 1 :    Fiza's Cooking...
rujukan 2 :    Naz@ovenkecil...




Bahan-Bahan :

1  paket  serbuk agar-agar  (10 gm atau 11 gm)
1  liter  air  (4 cawan)
200  gm  gula pasir  (lebih kurang 1 cawan)
200-250  ml  santan pekat  (saya guna santan kotak dan boleh kurangkan kuantiti kalau nak dapatkan lapisan santan/atasnya yang nipis sedikit)
1  biji  telur  gred A/B  ~  masukkan ke dalam santan dan kocok sedikit dengan garfu
Secubit garam
2  helai  daun pandan  ~  basuh bersih & simpul
1-2  sudu besar  sirap rose atau beberapa titis pewarna merah & perisa rose


Cara-Cara :

1.  Masak 1 liter air bersama gula pasir dan serbuk agar-agar sehingga gula larut.

2.  Kecilkan api dan masukkan campuran santan bersama telur, garam dan sirap rose.

3.  Masukkan juga simpulan daun pandan.  Kacau dan tunggu sehingga menggelegak atas api sederhana.

4.  PENTING!!!  Bila menggelegak, biarkan seketika lebih kurang 1-2 minit atau boleh kuatkan api dapur dan biarkan adunan menggelegak kuat sambil dikacau-kacau.  Kacau ini untuk mengelakkan adunan membuak dan melimpah dari periuk.  Apabila telah kelihatan adunan santan menjadi berbintil-bintil, bolehlah dimatikan api dapur.

5.  Basahkan loyang atau apa-apa acuan kegemaran dengan air.  Kemudian tuangkan adunan agar-agar santan dan biarkan mengeras.  Bolehlah disimpan di dalam peti sejuk untuk mendapatkan agar-agar yang sejuk...

No comments:

Post a Comment