AGAR-AGAR SANTAN SIRAP ROSE
rujukan 1 : Fiza's Cooking...
rujukan 2 : Naz@ovenkecil...
Bahan-Bahan :
1 paket serbuk agar-agar (10 gm atau 11 gm)
1 liter air (4 cawan)
200 gm gula pasir (lebih kurang 1 cawan)
200-250 ml santan pekat (saya guna santan kotak dan boleh kurangkan kuantiti kalau nak dapatkan lapisan santan/atasnya yang nipis sedikit)
1 biji telur gred A/B ~ masukkan ke dalam santan dan kocok sedikit dengan garfu
Secubit garam
2 helai daun pandan ~ basuh bersih & simpul
1-2 sudu besar sirap rose atau beberapa titis pewarna merah & perisa rose
Cara-Cara :
1. Masak 1 liter air bersama gula pasir dan serbuk agar-agar sehingga gula larut.
2. Kecilkan api dan masukkan campuran santan bersama telur, garam dan sirap rose.
3. Masukkan juga simpulan daun pandan. Kacau dan tunggu sehingga menggelegak atas api sederhana.
4. PENTING!!! Bila menggelegak, biarkan seketika lebih kurang 1-2 minit atau boleh kuatkan api dapur dan biarkan adunan menggelegak kuat sambil dikacau-kacau. Kacau ini untuk mengelakkan adunan membuak dan melimpah dari periuk. Apabila telah kelihatan adunan santan menjadi berbintil-bintil, bolehlah dimatikan api dapur.
5. Basahkan loyang atau apa-apa acuan kegemaran dengan air. Kemudian tuangkan adunan agar-agar santan dan biarkan mengeras. Bolehlah disimpan di dalam peti sejuk untuk mendapatkan agar-agar yang sejuk...
No comments:
Post a Comment