KEK PISANG

Sunday, February 4, 2018

TELUR REBUS MASAM MANIS...









TELUR REBUS MASAM MANIS
rujukan :    Majalah RASA Mei 2016...




Bahan-Bahan :

4-5  biji  telur ayam  ~  rebus dan goreng
5  biji  bawang merah  ~  kisar
2  ulas  bawang putih  ~  kisar
1/2  inci  halia  ~  kisar
1  sudu makan  cili kisar
3  sudu makan  tomato puri  (saya ganti dengan sos tomato)
Sedikit hirisan cili benggala merah dan hijau  (saya ganti dengan cili merah dan hijau)
1/2  cawan  air
1  inci  kulit kayu manis
2  biji  buah pelaga
2  biji  bunga cengkih
1  kuntum  bunga lawang
Sedikit daun sup  ~  racik  (tak letak)
Garam dan gula secukup rasa
Minyak masak secukupnya


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak masak di dalam kuali.  Masukkan kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan bunga cengkih.  Kemudian masukkan pula bahan kisar dan tumis sehingga berbau harum.

2.  Setelah pecah minyak, masukkan tomato puri atau tomato sos dan air.  Masukkan garam dan gula secukup rasa.  Kacau sebati.

3.  Setelah mendidih dan sedikit pekat kuahnya, masukkan telur dan daun sup.

4.  Akhir sekali masukkan hirisan cili benggala merah dan hijau.  Kacau sebati.

5.  Angkat dan sedia dihidangkan...

No comments:

Post a Comment