KEK PISANG

Saturday, February 10, 2018

MUFFIN PISANG CHOC. CHIP...









MUFFIN PISANG CHOCOLATE CHIP
rujukan :    buatoranglapo.com



Bahan A :

2  cawan  tepung gandum
1  sudu teh  baking soda@soda bicarbonate
1 1/2  sudu teh  baking powder


Bahan B :

200  gm  pisang masak  ~  lebih kurang 3-4 biji pisang berangan  (saya guna pisang emas)
1/2  sudu teh  garam
2  biji  telur gred A
1 1/3  cawan  gula perang
1/2  sudu teh  esen vanilla
1/2  cawan  minyak masak
1/3  cawan  susu segar
1/2  cawan  chocolate chip
Badam keping untuk hiasan


Cara-Cara :

1.  Campurkan semua bahan A dan ayak.  Ketepikan.

2.  Lenyekkan pisang hingga hancur dan tambahkan garam.  Gaul rata, ketepikan.

3.  Di dalam bekas lain, pukul telur hingga kembang.  Masukkan gula dan esen vanilla.  Pukul lagi.

4.  Setelah adunan kembang, masukkan pisang dan kacau sebati.

5.  Kemudian masukkan minyak dan bahan A sedikit demi sedikit berselang-seli dengan susu segar secara kaupbalik.  Kacau hingga sebati menggunakan spatula/senduk kayu.  Jangan terlebih kacau agar muffin tidak keras selepas dibakar.

6.  Akhir sekali masukkan chocolate chip.  Gaul rata.  Sudukan adunan ke dalam papercup 3/4 penuh, taburkan badam keping di atasnya.

7.  Bakar pada suhu 170'C selama 20-25 minit atau sehingga masak sepenuhnya...

No comments:

Post a Comment