MUFFIN LABU KUNING
rujukan : Fiza's Cooking
menghasil : 16 biji...
Bahan A :
200 gm isi labu kuning
1 biji telur gred A
110 gm gula kastor
40 gm minyak jagung
45 gm mentega ~ dicairkan
1 sudu teh esen vanilla
Bahan B :
190 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh baking soda
Kismis & almond nibs secukup rasa (saya ganti dengan chocolate chips)
Secubit garam
1/2 sudu teh serbuk kayu manis (jika suka) ~ boleh skip jika tak suka
Cara-Cara :
1. Kupas dan rebus labu kuning sehingga lembut. Toskan, lecek sehingga halus dan ketepikan.
2. Bahan A : Kacau dengan whisk kesemua bahan agar semuanya bercampur rata. Ketepikan seketika.
3. Bahan B : Ayak kesemua bahan sehingga rata dan masukkan kismis secukup rasa.
4. Buatkan lubang di tengah bahan B, masukkan bahan A dan kacau dengan whisk sehingga bercampur bahan basah dan kering. Jangan terlebih kacau kerana muffin akan menjadi keras.
5. Sudukan ke dalam cawan muffin/papercups dan taburkan dengan lebih kismis dan almond nibs secukupnya. (saya gantikan dengan chocolate chip & chocolate chip putih).
6. Bakar pada suhu 180'C selama kira-kira 30 minit atau sehingga masak sepenuhnya...
No comments:
Post a Comment