RESIPI CHOCOLATE BROWNIES KEDUT
rujukan : norazlitaaziz@masam manis...
Bahan-Bahan :
400 gm coklat masakan/coklat compound ~ Dark Chocolate
150 gm unsalted butter
100 gm gula perang
100 gm gula kastor
4 biji telur gred A
1 sudu teh esen vanilla
100 gm tepung naik sendiri@self-raising flour
30 gm serbuk koko
Sedikit coffee chocolate chip ~ jika suka, untuk taburan
Cara-Cara :
1. Coklat masakan atau coklat compound, dipotong kecil-kecil. Satukan coklat masakan dan butter dan cairkan dengan kaedah double boiler sehingga coklat dan butter larut. Gaul rata.
2. Dalam bekas yang lain pula, satukan gula kastor, gula perang, telur dan esen vanilla. Gaul rata menggunakan whisk sahaja.
3. Satukan juga tepung naik sendiri dan serbuk koko kemudian diayak. Tuangkan adunan telur dan gula ke dalam adunan coklat masakan dan gaul rata.
4. Kemudian ayakkan tepung yang bercampur serbuk koko tadi ke dalam adunan. (Jika tepung dan serbuk koko sudah diayak terlebih dahulu, masukkan sedikit demi sedikit ke dalam adunan). Gaul rata dengan menggunakan spatula/senduk kayu.
5. Tuangkan adunan ke dalam loyang bersaiz 10 x 10 inci yang telah dilapik kertas kek dan dioleskan juga dengan butter. Taburkan dengan coffee chocolate chip secukupnya di atas adunan brownies (jika guna).
6. Bakar adunan di dalam oven yang telah dipanaskan 15 minit awal pada suhu 160'C selama 30 minit mengikut kepanasan suhu oven masing-masing. Bila dah masak, tutup suis oven. Biarkan brownies di dalam oven dengan pintu oven di renggangkan sedikit dan biarkan selama 15 minit.
7. Bila dah sejuk, bolehlah dipotong dan sedia untuk dinikmati...
NOTA : Brownies ni sangat sedap dan lembap...
No comments:
Post a Comment