KEK PISANG

Saturday, February 3, 2018

PUDING KELADI SELASIH...

 saiz 7 inci...

 saiz 8 inci...







PUDING KELADI SELASIH
sumber :    Majalah SAJI November 2017
kredit to :    Fiza's Cooking...



Bahan A :

10  gm  agar-agar bertali
3 1/2  cawan  air
1/2  cawan  gula
1  paket  sumi
2  sudu besar  biji selasih  ~  rendam dalam air panas hingga kembang


Bahan B :

10  gm  agar-agar bertali
1 1/2  cawan  air
1/2  cawan  gula
1  tin  susu cair
2  sudu besar  pes keladi
Secubit garam


Cara-Cara :

1.  Bahan A :   Masak agar-agar dengan air hingga larut.  Setelah itu masukkan gula dan masak sebentar sehingga mendidih.

2.  Masukkan biji selasih ke dalam larutan agar-agar, kacau sehingga sebati dan matikan api.

3.  Sediakan loyang bersaiz 8 inci x 8 inci, susun sumi di dalam loyang.  Tuangkan larutan agar-agar perlahan-lahan di atas sumi.  Biarkan sederhana beku.  Ketepikan seketika.  (saya masukkan ke dalam peti sejuk seketika).

4.  Bahan B :   Masak agar-agar dengan air sehingga larut.  Setelah itu masukkan gula dan masak sebentar sehingga mendidih.  Masukkan pula susu cair, secubit garam dan 2 sudu besar pes keladi.  Kacau sebati.

5.  Akhir sekali tuangkan larutan agar-agar ke dalam loyang berisi sumi tadi.  Sejukkan seketika, sebelum dimasukkan ke dalam peti sejuk...


INFO :    Adunan ini mendapat 2 biji bersaiz kecil & besar..7 inci & 8 inci...

No comments:

Post a Comment