Tuesday, February 27, 2018
SAMBAL KICAP AYAM...
SAMBAL KICAP AYAM
rujukan : hanieliza...
Bahan-Bahan :
500 gm ayam ~ dipotong kecil
2 batang serai ~ diketuk
5 helai daun limau purut ~ dikoyak
5 sudu besar kicap
2 sudu besar sos tomato
3 sudu besar minyak masak
Garam (sekiranya perlu)
Bahan Dikisar :
20 tangkai cili kering ~ direbus hingga lembut
5 ulas bawang merah
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
2 cm halia
1/2 cawan air
Cara Memasak :
1. Buangkan kulit ayam dan potong kecil. Basuh dan toskan.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang dikisar dengan serai hingga wangi dan garing.
3. Masukkan ayam dan kacau. Biarkan hingga ayam lembut dan naik minyak.
4. Masukkan daun limau purut, sos tomato dan kicap.
5. Masakkan hingga naik minyak.
6. Sesuaikan rasa, tutup api dan sedia dihidangkan...
Labels:
Sambal & Sos
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment