ONDE-ONDE
Bahan-Bahan :
2 cawan tepung pulut
1 sudu besar tepung gandum
1 cawan jus pandan (dari 3 helai daun pandan)
2 ketul gula melaka (dipotong dadu kecil)
1/2 biji kelapa muda parut (diambil bahagian putih sahaja)
Garam secukup rasa
Cara-Cara :
1. Bancuh tepung pulut, tepung gandum dan secubit garam dengan jus pandan sedikit demi sedikit sehingga menjadi adunan yang boleh digentel (tidak melekat di tangan).
2. Ambil sebesar ibu jari dan leperkan. Masukkan gula melaka di tengahnya dan tutup semula. Bentukkan seperti bebola.
3. Panaskan air sehingga mendidih. Masukkan bebola pulut tadi. Apabila bebola timbul, bolehlah diangkat dan toskan ke dalam tapisan.
4. Golekkan bebola tadi dengan kelapa parut yang bercampur dengan sedikit garam dan sedia untuk dihidangkan...
No comments:
Post a Comment