STRAWBERRY HOKKAIDO CHIFFON CUPCAKE
sumber : tiffinbiru@CMG
yields : 8 biji
Bahan A :
3 biji kuning telur gred A
20 gm gula kastor
35 gm minyak jagung
60 ml susu segar
70 gm tepung kek atau tepung gandum (saya guna tepung kek)
Bahan B :
3 biji putih telur gred A
25 gm gula kastor
Secubit garam (optional)
Bahan C :
65 gm whipping cream
15 gm gula kastor
45 gm puree strawberry segar (saya guna blueberry segar)
Buah strawberry segar untuk hiasan (saya guna blueberry fruit filling)
Cara-Cara :
1. Panaskan oven pada suhu 170'C, sediakan bekas untuk cupcake. Ketepikan.
2. Dalam mangkuk bersih, satukan kuning telur dan gula kastor (20 gm), kacau dengan whisk hingga sebati dan pucat. Masukkan susu segar, minyak, kacau lagi. Ayakkan tepung ke dalam bancuhan dan gaul hingga rata dan tidak berbintil-bintil. Ketepikan sebentar.
3. Putar putih telur hingga berbuih, masukkan gula kastor (25 gm) dan secubit garam. Putar hingga kental (soft peak), jangan sampai terlampau kental. Gaulkan 1/3 putih telur ke dalam bancuhan kuning telur, gaul dengan kaedah kaupbalik hingga sebati kemudian masukkan baki putih telur dan gaul rata.
4. Sudukan ke dalam bekas cupcake hingga hampir penuh (90%). Kemudian masukkan ke dalam oven dan bakar selama 25 minit hingga masak, gunakan rak tengah. Biarkan kek sejuk dan boleh dipaipkan dengan whipping cream. Hias dengan strawberry segar. Simpan cupcake tadi di dalam peti sejuk sebelum dihidangkan.
5. Untuk whipping cream : Putar whipping cream dengan gula kastor hingga kental. Masukkan puree strawberry, gaul rata dan sedia untuk digunakan...
No comments:
Post a Comment