KEK PISANG

Friday, February 23, 2018

STRAWBERRY HOKKAIDO CHIFFON CUPCAKE...










STRAWBERRY HOKKAIDO CHIFFON CUPCAKE
sumber :    tiffinbiru@CMG
yields :   8 biji




Bahan A :

3  biji  kuning telur gred A
20  gm  gula kastor
35  gm  minyak jagung
60  ml  susu segar
70  gm  tepung kek atau tepung gandum  (saya guna tepung kek)


Bahan B :

3  biji  putih telur gred A
25  gm  gula kastor
Secubit garam  (optional)


Bahan C :

65  gm  whipping cream
15  gm  gula kastor
45  gm  puree strawberry segar  (saya guna blueberry segar)

Buah strawberry segar untuk hiasan  (saya guna blueberry fruit filling)


Cara-Cara :

1.  Panaskan oven pada suhu 170'C, sediakan bekas untuk cupcake.  Ketepikan.

2.  Dalam mangkuk bersih, satukan kuning telur dan gula kastor (20 gm), kacau dengan whisk hingga sebati dan pucat.  Masukkan susu segar, minyak, kacau lagi.  Ayakkan tepung ke dalam bancuhan dan gaul hingga rata dan tidak berbintil-bintil.  Ketepikan sebentar.

3.  Putar putih telur hingga berbuih, masukkan gula kastor (25 gm) dan secubit garam.  Putar hingga kental (soft peak), jangan sampai terlampau kental.  Gaulkan 1/3 putih telur ke dalam bancuhan kuning telur, gaul dengan kaedah kaupbalik hingga sebati kemudian masukkan baki putih telur dan gaul rata.

4.  Sudukan ke dalam bekas cupcake hingga hampir penuh (90%).  Kemudian masukkan ke dalam oven dan bakar selama 25 minit hingga masak, gunakan rak tengah.  Biarkan kek sejuk dan boleh dipaipkan dengan whipping cream.  Hias dengan strawberry segar.  Simpan cupcake tadi di dalam peti sejuk sebelum dihidangkan.

5.  Untuk whipping cream :   Putar whipping cream dengan gula kastor hingga kental.  Masukkan puree strawberry, gaul rata dan sedia untuk digunakan...

No comments:

Post a Comment