KEK PISANG

Friday, February 9, 2018

SET NASI...






NASI MINYAK
rujukan :    Fiza's Cooking...



Bahan-Bahan :

4  cawan  beras  ~  basuh & toskan  (saya guna beras biasa jer)
4 1/2  cawan  air
1/2  cawan  susu cair
3  sudu besar  minyak sapi
2  helai  daun pandan  ~  disimpul
4  sudu besar  kismis


Bahan B :   Untuk menumis

2  ulas  bawang putih  ~  hiris
3  biji  bawang merah  ~  hiris
1  inci  halia  ~  hiris
1  batang  serai  ~  ketuk
1  inci  kulit kayu manis
3  kuntum  bunga lawang
5  kuntum  bunga cengkih
3  biji  buah pelaga


Cara Memasak :

1.  Basuh beras dan toskan.  Ketepikan seketika.

2.  Panaskan minyak sapi di dalam periuk elektrik dan tumiskan bahan-bahan B dah daun pandan sehingga wangi.

3.  Masukkan beras dan kacau rata, masukkan pula kismis dan garam serta susu cair.

4.  Tuangkan air ke dalam periuk, kacau sebentar agar beras sebati dengan air dan bahan lain.  Kemudian alihkan periuk ke dalam periuk elektrik dan masaklah seperti nasi biasa.  (Bila nasi hampir kering saya titiskan sedikit pewarna kering dan teruskan memasak sehingga nasi betul-betul masak kemudian gemburkan)...








AYAM MASAK MERAH
rujukan :    Fiza's Cooking...



Bahan A :

1  ekor  ayam  ~  dipotong 12
Garam & serbuk kunyit secukupnya  ~  untuk menggoreng ayam
2  batang  serai  ~  ketuk
1  labu  bawang besar  ~  dipotong bulat
1  tin kecil  kacang pis
1  sudu besar  gula melaka


Bahan B :   (Dikisar)

5  ulas  bawang merah
4  ulas  bawang putih
3  cm  halia
10  tangkai  cili kering  ~  direbus hingga lembut & toskan
2  sudu besar  sos tomato
1  sudu besar  sos tiram


Cara Memasak :

1.  Gaul ayam bersama garam dan serbuk kunyit.  Goreng sehingga keemasan dan ketepikan seketika.

2.  Panaskan minyak di dalam kuali, tumiskan bahan kisar sehingga berbau wangi.

3.  Masukkan sos tomato, sos tiram dan gula melaka dan renihkan sehingga kuah benar-benar masak.

4.  Perasakan dengan garam dan masukkan ayam yang telah digoreng tadi serta gaul rata.  Biarkan kuah sedikit pekat dan masukkan kacang pis dan hirisan bawang besar.  Biarkan bawang besar sedikit layu dan matikan api dapur.  Sedia dihidangkan...




 AIS KRIM ASAM BOI

No comments:

Post a Comment