APPLE CRUMBLE MUFFIN
rujukan : tiffinbiru@CMG
menghasilkan : 13 biji
Bahan-Bahan :
1 3/4 cawan tepung berserbuk penaik@self-raising flour
1 sudu teh baking powder
1/3 cawan gula kastor
75 gm mentega ~ dicairkan
1 biji telur gred A/B
1 sudu teh esen vanilla
3/4 cawan susu segar (atau 3/4 cawan susu cair + 1/4 cawan air)
2 biji epal hijau ~ dibuang kulit, empulur & didadu sederhana besar
Bahan-Bahan Crumble :
1/2 cawan tepung gandum
60 gm mentega ~ didadu kecil-kecil & sejukkan
1/4 sudu teh garam halus
1/8 sudu teh serbuk kayu manis (optional)
1/4 cawan gula pasir kasar
Cara-Cara :
1. Panaskan oven pada suhu 200'C, sediakan muffin cup jenis keras atau alas muffin pan dengan papercup secukupnya. Ketepikan.
2. Satukan bahan-bahan untuk "crumble", gaul rata dengan hujung jari sehingga menjadi tekstur seakan-akan serbuk roti yang kasar. Ketepikan.
3. Di dalam satu bekas, gaul rata tepung berserbuk penaik, baking powder dan gula kastor. Ketepikan. Di dalam bekas lain, satukan mentega cair, telur, susu segar dan esen vanilla, kacau rata dengan menggunakan whisk.
4. Kemudian masukkan tepung tadi ke dalam adunan mentega dan gaul rata, kacau satu arah sahaja. Masukkan epal dan gaul sekali lagi sehingga rata dan sebati. Jangan terlebih gaul. Sudukan ke dalam bekas-bekas yang telah disiapkan tadi 3/4 penuh.
5. Taburkan dengan "crumble" tadi di atas setiap muffin, tekan-tekan sedikit. Bakar selama 25 minit atau sehingga masak sepenuhnya...
No comments:
Post a Comment