KEK PISANG

Wednesday, February 21, 2018

BISKUT FAMOUS AMOS...









RESEPI BISKUT FAMOUS AMOS
rujukan :    Azie Kitchen...




Bahan A :

1/4  cawan  gula kastor
1/2  cawan  gula perang
1/2  cawan  mentega  (125 gm)
1/2  cawan  minyak jagung
1  biji  telur gred B
1/4  sudu teh  garam
1/2  sudu besar  susu segar atau  susu tepung
1/2  sudu teh  esen vanilla


Bahan B :

2  cawan  tepung gandum *
1  sudu besar  serbuk koko *
1  sudu besar  tepung jagung * 
1/2  sudu teh  cream of tartar *  
1/2  sudu teh  soda bikarbonate *  ( * diayak )
1/2  cawan  walnut cincang/almond nib  (bakar sekejap)
1  cawan  semisweet chocolate chips


Cara-Cara :

1.  Satukan kesemua bahan A ke dalam mangkuk besar.  Satukan sehingga sebati dengan menggunakan whisk.

2.  Ayakkan tepung gandum bersama serbuk koko, tepung jagung, soda bikarbonate dan serbuk cream of tartar.  Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dalam adunan (no. 1) tadi.  Kacau dengan menggunakan spatula/senduk kayu.  Selepas itu, masukkan kekacang pilihan dan chocolate chips, sebatikan.  (Adunan agak lembik).

3.  Sudukan atau boleh juga menggunakan tangan, bulat-bulatkan dan susun di dalam loyang.  Jarak-jarakkan kerana biskut akan mengembang ketika dibakar.  Loyang tidak perlu di gris.

4.  Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 160'C selama 15-20 minit.  (saya bakar selama 20 minit).  Angkat dan sejukkan di atas jaring kemudian bolehlah disimpan dalam bekas kedap udara.


TIPS  :   Untuk cookies yang bentuknya cantik dan tidak leper/merebak ketika dibakar  ~~~  selepas siap mengadun masukkan ke dalam peti sejuk selama 30 minit, selepas itu bentukkan ikut citarasa dan susun di dalam loyang...

No comments:

Post a Comment