RESEPI BISKUT FAMOUS AMOS
rujukan : Azie Kitchen...
Bahan A :
1/4 cawan gula kastor
1/2 cawan gula perang
1/2 cawan mentega (125 gm)
1/2 cawan minyak jagung
1 biji telur gred B
1/4 sudu teh garam
1/2 sudu besar susu segar atau susu tepung
1/2 sudu teh esen vanilla
Bahan B :
2 cawan tepung gandum *
1 sudu besar serbuk koko *
1 sudu besar tepung jagung *
1/2 sudu teh cream of tartar *
1/2 sudu teh soda bikarbonate * ( * diayak )
1/2 cawan walnut cincang/almond nib (bakar sekejap)
1 cawan semisweet chocolate chips
Cara-Cara :
1. Satukan kesemua bahan A ke dalam mangkuk besar. Satukan sehingga sebati dengan menggunakan whisk.
2. Ayakkan tepung gandum bersama serbuk koko, tepung jagung, soda bikarbonate dan serbuk cream of tartar. Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit ke dalam adunan (no. 1) tadi. Kacau dengan menggunakan spatula/senduk kayu. Selepas itu, masukkan kekacang pilihan dan chocolate chips, sebatikan. (Adunan agak lembik).
3. Sudukan atau boleh juga menggunakan tangan, bulat-bulatkan dan susun di dalam loyang. Jarak-jarakkan kerana biskut akan mengembang ketika dibakar. Loyang tidak perlu di gris.
4. Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 160'C selama 15-20 minit. (saya bakar selama 20 minit). Angkat dan sejukkan di atas jaring kemudian bolehlah disimpan dalam bekas kedap udara.
TIPS : Untuk cookies yang bentuknya cantik dan tidak leper/merebak ketika dibakar ~~~ selepas siap mengadun masukkan ke dalam peti sejuk selama 30 minit, selepas itu bentukkan ikut citarasa dan susun di dalam loyang...
No comments:
Post a Comment