Thursday, February 15, 2018
AYAM MASAK KICAP...
AYAM MASAK KICAP
sumber : Majalah RASA Februari 2018...
Bahan-Bahan :
1 ekor ayam ~ dipotong ikut citarasa, cuci bersih & toskan
2 biji kentang ~ dipotong nipis memanjang
2 biji cili hijau ~ dihiris nipis
1 biji bawang besar ~ dihiris nipis
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 sudu makan pes cili kering
5 sudu makan kicap lemak manis
2 sudu makan sos tiram
2 sudu makan tepung jagung ~ dibancuhkan dengan sedikit air
4 ulas bawang merah *
2 ulas bawang putih * (* dikisar atau ditumbuk)
2.5 cm halia ~ ditumbuk
Garam & gula secukup rasa
Serbuk kunyit secukupnya
Cara Memasak :
1. Gaul ayam bersama garam dan serbuk kunyit, kemudian goreng hingga masak dan ketepikan.
2. Gaulkan kentang bersama garam dan digoreng hingga masak.
3. Tumiskan kulit kayu manis dan bunga lawang hingga naik bau.
4. Masukkan pes cili kering dan digoreng hingga garing dan pecah minyak.
5. Masukkan bahan-bahan yang ditumbuk dan biarkan hingga naik baunya.
6. Masukkan sos tiram dan kicap, diikuti air secukupnya.
7. Biarkan hingga mendidih dan masukkan garam dan gula secukupnya.
8. Masukkan ayam dan kentang, biarkan mereneh seketika.
9. Masukkan bawang besar dan cili hijau yang telah dihiris.
10. Masukkan tepung jagung yang dibancuh dengan sedikit air untuk memekatkannya.
11. Biarkan ia mereneh seketika sebelum diangkat dan dihidangkan...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment