KEK PISANG

Thursday, February 15, 2018

AYAM MASAK KICAP...













AYAM MASAK KICAP
sumber :    Majalah RASA Februari 2018...




Bahan-Bahan :

1  ekor  ayam  ~  dipotong ikut citarasa, cuci bersih & toskan
2  biji  kentang  ~  dipotong nipis memanjang
2  biji  cili hijau  ~  dihiris nipis
1  biji  bawang besar  ~  dihiris nipis
1  batang  kulit kayu manis
2  kuntum  bunga lawang
2  sudu makan  pes cili kering
5  sudu makan  kicap lemak manis
2  sudu makan  sos tiram
2  sudu makan  tepung jagung  ~  dibancuhkan dengan sedikit air
4  ulas  bawang merah *
2  ulas  bawang putih *  (* dikisar atau ditumbuk)
2.5  cm  halia  ~  ditumbuk
Garam & gula secukup rasa
Serbuk kunyit secukupnya


Cara Memasak :

1.  Gaul ayam bersama garam dan serbuk kunyit, kemudian goreng hingga masak dan ketepikan.
2.  Gaulkan kentang bersama garam dan digoreng hingga masak.
3.  Tumiskan kulit kayu manis dan bunga lawang hingga naik bau.
4.  Masukkan pes cili kering dan digoreng hingga garing dan pecah minyak.
5.  Masukkan bahan-bahan yang ditumbuk dan biarkan hingga naik baunya.
6.  Masukkan sos tiram dan kicap, diikuti air secukupnya.
7.  Biarkan hingga mendidih dan masukkan garam dan gula secukupnya.
8.  Masukkan ayam dan kentang, biarkan mereneh seketika.
9.  Masukkan bawang besar dan cili hijau yang telah dihiris.
10.  Masukkan tepung jagung yang dibancuh dengan sedikit air untuk memekatkannya.
11.  Biarkan ia mereneh seketika sebelum diangkat dan dihidangkan...

No comments:

Post a Comment