CEKODOK PISANG KEMBUNG
rujukan : MyResipi.com...
Bahan-Bahan :
2 cawan pisang lenyek (saya guna pisang emas)
1 cawan gula pasir@gula kastor
1 sudu makan soda bikarbonate
1 sudu kecil baking powder
2 cawan tepung gandum atau secukupnya
1 sudu makan susu tepung
1/2 sudu kecil garam
Cara-Cara :
1. Di dalam mangkuk, campurkan pisang lenyek bersama gula dan garam. Gaulkan biar gula larut.
2. Ayak soda bikarbonate dan baking powder dengan penapis teh ke dalam campuran pisang tadi. Gaul rata. Selepas itu masukkan susu tepung dan tepung gandum. Tambahkan sedikit lagi tepung jika adunan masih lembik.
3. Panaskan minyak yang banyak lalu jemput-jemputkan adunan bulat-bulat ke dalamnya. Goreng dengan api sederhana supaya dalamnya masak. Bila kulit luar nampak garing bolehlah diangkat dan ditoskan. Hidangkan...
No comments:
Post a Comment