KEK PISANG

Friday, February 16, 2018

APAM PISANG COKLAT URAI...









RESEPI APAM PISANG COKLAT URAI
sumber :    FB@Resepi Panas...
menghasilkan :    19 biji...




Bahan-Bahan :

5  biji  pisang emas  (kalau pisang besar dalam 3 biji)
1  cawan  tepung gandum
1  sudu teh  baking powder
1/2  sudu teh  soda bikarbonate
1/4  sudu teh  esen pisang  (saya guna esen vanilla)
Secubit garam
70  ml  minyak masak
1/2  cawan  gula perang
2  biji  telur gred A
1  sudu besar  susu pekat manis
1  sudu teh  ovallate
3  sudu besar  coklat urai


Cara-Cara :

Panaskan kukusan.  Balut tutup kukusan dengan kain.
Sediakan acuan kecil atau loyang dan oleskan dengan sedikit minyak.
Lenyek pisang hingga halus kemudian tambahkan esen pisang/esen vanilla dan soda bikarbonate.  Ketepikan.
Dalam bekas lain, satukan tepung gandum, garam dan baking powder.  Kemudian ayak, ketepikan.
Dalam bekas lain, pukul telur, ovallate, gula perang, susu pekat manis dan minyak hingga pekat dan berkrim.  Kemudian masukkan adunan pisang yang dilenyek tadi.  Kacau sebati.
Kemudian masukkan adunan tepung dan gaul rata.  Akhir sekali masukkan coklat urai dan gaul dengan sempurna dan sebati.
Tuangkan adunan ke dalam acuan kecil atau loyang.
Kukus adunan selama 20-25 minit jika menggunakan acuan kecil dan 45 minit jika menggunakan loyang.
Keluarkan apam dari acuan setelah masak.  Hidangkan bersama kelapa parut yang digaul dengan sedikit garam (jika suka) atau dimakan begitu saja pun sedapp...

No comments:

Post a Comment