RESEPI APAM PISANG COKLAT URAI
sumber : FB@Resepi Panas...
menghasilkan : 19 biji...
Bahan-Bahan :
5 biji pisang emas (kalau pisang besar dalam 3 biji)
1 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bikarbonate
1/4 sudu teh esen pisang (saya guna esen vanilla)
Secubit garam
70 ml minyak masak
1/2 cawan gula perang
2 biji telur gred A
1 sudu besar susu pekat manis
1 sudu teh ovallate
3 sudu besar coklat urai
Cara-Cara :
Panaskan kukusan. Balut tutup kukusan dengan kain.
Sediakan acuan kecil atau loyang dan oleskan dengan sedikit minyak.
Lenyek pisang hingga halus kemudian tambahkan esen pisang/esen vanilla dan soda bikarbonate. Ketepikan.
Dalam bekas lain, satukan tepung gandum, garam dan baking powder. Kemudian ayak, ketepikan.
Dalam bekas lain, pukul telur, ovallate, gula perang, susu pekat manis dan minyak hingga pekat dan berkrim. Kemudian masukkan adunan pisang yang dilenyek tadi. Kacau sebati.
Kemudian masukkan adunan tepung dan gaul rata. Akhir sekali masukkan coklat urai dan gaul dengan sempurna dan sebati.
Tuangkan adunan ke dalam acuan kecil atau loyang.
Kukus adunan selama 20-25 minit jika menggunakan acuan kecil dan 45 minit jika menggunakan loyang.
Keluarkan apam dari acuan setelah masak. Hidangkan bersama kelapa parut yang digaul dengan sedikit garam (jika suka) atau dimakan begitu saja pun sedapp...
No comments:
Post a Comment