Friday, February 2, 2018
SAWI BOK CHOY IKAN MASIN...
SAWI BOK CHOY IKAN MASIN
rujukan : tiffinbiru@CMG...
Bahan-Bahan :
2-3 pokok sawi bok choy
1 keping isi ikan kurau ~ kurang lebih 2 inci x 2 inci, direndam selama 20 minit
1 sudu besar sos tiram
Beberapa titik minyak bijan
Sedikit sos ikan
1 biji bawang besar ~ hiris
3 ulas bawang putih ~ titik
1 biji cili merah ~ hiris
Sedikit air
Cara Memasak :
1. Cuci sawi bok choy, asingkan batang dan daunnya. Siang berasingan dan ketepikan. Isi ikan masin kurau ditoskan, hiris kecil, kemudian goreng sehingga kekuningan, angkat dan toskan.
2. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali, tumiskan hirisan bawang besar, bawang putih dan cili merah sehingga layu. Masukkan sos tiram, kacau rata. Tuangkan sedikit air dan tambahkan batang sawi,kacau rata dan masak sekejap.
3. Masukkan pula daun sawi dan gaul rata. Masukkan beberapa titik minyak bijan dan sedikit sos ikan. Masak sekejap dengan api besar, sesuaikan rasa dan jika 'ok' matikan api (biarkan kurang masin sebab nanti nak tabur isi ikan masin). Alihkan ke dalam pinggan yang sesuai, taburkan dengan isi ikan masin yang telah digoreng tadi. Hidangkan segera...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment