KEK PISANG

Friday, February 2, 2018

SAWI BOK CHOY IKAN MASIN...









SAWI BOK CHOY IKAN MASIN
rujukan :    tiffinbiru@CMG...



Bahan-Bahan :

2-3  pokok  sawi bok choy
1  keping  isi ikan kurau  ~  kurang lebih 2 inci x 2 inci, direndam selama 20 minit
1  sudu besar  sos tiram
Beberapa titik minyak bijan
Sedikit sos ikan
1  biji  bawang besar  ~  hiris
3  ulas  bawang putih  ~  titik
1  biji  cili merah  ~  hiris
Sedikit air


Cara Memasak :

1.  Cuci sawi bok choy, asingkan batang dan daunnya.  Siang berasingan dan ketepikan.  Isi ikan masin kurau ditoskan, hiris kecil, kemudian goreng sehingga kekuningan, angkat dan toskan.

2.  Panaskan sedikit minyak di dalam kuali, tumiskan hirisan bawang besar, bawang putih dan cili merah sehingga layu.  Masukkan sos tiram, kacau rata.  Tuangkan sedikit air dan tambahkan batang sawi,kacau rata dan masak sekejap.

3.  Masukkan pula daun sawi dan gaul rata.  Masukkan beberapa titik minyak bijan dan sedikit sos ikan.  Masak sekejap dengan api besar, sesuaikan rasa dan jika 'ok' matikan api (biarkan kurang masin sebab nanti nak tabur isi ikan masin).  Alihkan ke dalam pinggan yang sesuai, taburkan dengan isi ikan masin yang telah digoreng tadi.  Hidangkan segera...

No comments:

Post a Comment